Tenoučký koláč z křehkého těsta s tvarohovým krémem a ovocem. Výborná záležitost!
4-5 ks | ovoce (broskve, jablka, hrušky) |
krém | |
---|---|
80 g | cukr |
400 ml | mléko |
200 g | měkký tvaroh |
1 balíček | pudinkový prášek |
těsto | |
1 ks | vejce |
150 g | máslo |
50 g | cukr moučka |
200 g | hladká mouka |
1 balíček | vanilínový cukr |
na ozdobu | |
1 hrst | lupínky mandlí |
na potření | |
80-100 g | meruňkový džem |
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry a spojíme s vejcem a změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.
Mezitím si připravíme tvarohový krém. Pudinkový prášek promícháme s cukrem a mlékem a za stálého míchání na mírném teple připravíme hustý pudink. Vychladlý pudink vymícháme s tvarohem v hladký krém.
Ovoce vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy o průměru asi 28 cm. Na těsto naneseme vrstvu krému, poklademe nakrájeným ovocem a pečeme přibližně 35 - 40 minut.
Hotový a ještě teplý koláč potřeme rozehřátým džemem, posypeme mandlovými lupínky a necháme vychladnout. Moučník výborně chutná s broskvemi, ale i jiným sezónním ovocem jako jsou jablka nebo hrušky.
Jak na to: Příprava křehkého těsta
Pečení koláčů, dortů i cukroví se neobejde bez doslova vděčného křehkého těsta. Díky svým variacím se hodí opravdu na všechno a nejen v nouzi těsto použijeme i k přípravě slaného pečiva.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena