Recept na velmi chutný ostrý guláš z vepřového masa pro milovníky maďarské kuchyně.
1 lžička | sůl |
2 ks | cibule |
1 ks | paprika zelená |
2 lžičky | mletá sladká paprika |
600 g | vepřové plecko |
1 lžička | pálivá mletá paprika |
2 lžíce | domácí vepřové sádlo |
1 lžíce | domácí rajčatový protlak |
1 lžička | chili vločky |
Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Zelenou čerstvou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na kroužky. Vepřové plecko omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky. V hrnci na rozpáleném sádle restujeme cibuli téměř do hněda. Přidáme rajčatový protlak a krátce orestujeme, přisypeme sladkou a pálivou mletou papriku, za stálého míchání necháme rozpustit v horkém tuku, podlijeme opakovaně horkou vodou a necháme vydusit až na tuk, celkem třikrát za sebou, dokud se nerozpadne cibule, která tak přirozeným způsobem guláš zahustí. Přidáme kostky vepřového plecka a opékáme v tomto základě z každé strany, dokud se téměř neodpaří šťáva, kterou maso pustilo. Podlijeme malým množstvím horké vody, osolíme, přidáme chilli vločky a dusíme pod pokličkou na nejnižším plameni doměkka za občasného promíchání a podlití vodou. Když je maso skoro měkké, asi 15 minut před koncem přidáme kroužky zelené papriky a dodusíme, zelená paprika má zůstat al dente. Ostrý maďarský vepřový guláš servírujeme horký s domácím vařeným kynutým knedlíkem, nejčastěji s domácími haluškami, ale výborně chutná i s vařenými bramborami, dušenou rýží nebo s vařenými těstovinami podle vlastního výběru. Jde o velmi chutné jídlo, kde se šťáva nezahušťuje ničím, žádnou moukou, je přirozeně hustá z rozvařené cibule, šťávy v závěru nemá být mnoho a má mít výrazně ostrou chuť.
Masopustní hodování: Zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů
Sváteční masopustní období je plné dobrot a my se dnes zaměříme na pokrmy, které k masopustu a zabijačkám právem patří. Vybrali jsme pro vás prověřené recepty na masopustní guláš, vepřovou roládu, bůčkovou tlačenku a třeba i výtečnou huspeninu. Nechybí ani recept na správně vyškvařené sádlo.
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena