reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Ostružinový sirup 1

Ostružiny obsahují velké množství minerálů a vitamínů, jsou vhodné nejen pro výrobu sirupu, ale i na mošty a vína.


  • 4,5

    73×

    4,5 73

Podobné recepty

Načíst další recepty

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

27. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 755 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

27. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Postup přípravy

Použijeme mísu ostružin. Ostružiny šetrně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je rozmačkáme v hrnci a za stálého míchání přivedeme k varu. Při mírném varu je mícháme a zahříváme asi 15 minut. Pak šťávu z ostružin scedíme přes čisté plátýnko a mírným mačkáním vylisujeme šťávu i ze zbylé drtě v plátýnku. Odměrkou zjistíme množství získané šťávy a šťávu necháme 12 hodin ustát.

Mezitím si můžeme odvážit cukr a kyselinu citronovou. Budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 12 g kyseliny citronové na každý litr získané šťávy. Čas využijeme i na přípravu lahví a uzávěrů. Lahve i uzávěry musí být řádně vymyté horkou vodou.

Po 12-ti hodinách šťávu zahřejeme na 80 °C, přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Za stálého míchání necháme cukr a kyselinu v ostružinové šťávě rozpustit. Mícháme na mírném ohni 15 minut, nesmíme nechat dojít sirup k bodu varu! Ostružinový sirup pak ihned plníme do sterilních lahví, které okamžitě uzavřeme. Plné lahve nepřenášíme, dokud nevychladnou.

Pokud plníme lahve zahorka, nemusíme již dále sirup sterilovat. Abychom sirup udrželi co nejdéle v dobrém stavu, uchováváme plné lahve na chladném místě.

Ostružinový sirup ředíme vychlazenou vodou, nejlépe perlivou. Připravený nápoj má výraznou barvu i chuť.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Ostružinový sirup 1

    Celkový počet komentářů: 14
    • Jarmila
      Jarmila

      nepochopeno ..

      tam se nedává voda ?

      24.07.2019 09:10:40

    • Hermelína Koniprdová
      Hermelína Koniprdová

      Dobrý den,
      Trošku jsem nepochopila " ostružiny podle potřeby "
      malinko nevystihuje množství ostružin.

      09.08.2018 16:58:10

    • Hermelína Koniprdová
      Hermelína Koniprdová

      Dobrý den,
      Trošku jsem nepochopila " ostružiny podle potřeby "
      malinko nevystihuje množství ostružin.

      09.08.2018 16:57:09


    • Aneta
      Aneta

      Parádní recept

      Děkuji za tento recept! Dělala jsem svůj úplně první sirup a výsledek je super, povedlo se. Chutná celé rodině���

      03.08.2018 20:45:28

    • Lenka
      Lenka

      Můj recept na ostružinový sirup

      Osvědčený a výborný ostružinový sirup, do 3 l lahve dám omyté ostružiny, mátu a meduňku, kyselinu citronovou, kolečka citronu a zaliji převařenou vodou, může být i horká, nechám do druhého dne vyluhovat, potom přecedím přes plátno, nebo sítko, přidám cukr, na toto množství cca 1,5 až 2 kg a mírně povařím, než se cukr rozpustí, poté hned plním do lahví a po vychladnutí skladuji v chladu, nejlépe v lednici, nebo v chladném sklepě. Je výborná jako limonáda s vodou, do čaje místo cukru, doporučuji všem, co mají rádi přírodní chuť ovoce a bylinek.

      20.08.2017 21:49:05

    • Pavla
      Pavla

      Komentář k receptu Ostružinový sirup 1

      Dost dobrý, výrazná chuť ovoce, doporučuji ;-)

      14.08.2016 12:50:23

    • Brasil
      Brasil

      Úžsný recept, když jsme ho dnes dělali moc nám chutnal!

      26.07.2016 22:03:51

    • Markét
      Markét

      Recept na sirup jsem dělala už podruhé a pokaždé z něj mám rosol. Chuťově dobrý, akorát hmotu plním do malých skleniček a měním název na MARMELÁDA. Aspoň je to bez chemie a dá se normálně roztírat.

      29.09.2014 09:12:28

    • jffbrno
      jffbrno

      nic horšího jsem nečetl, vyrábím sirupy z malin, ostružin, rybízu, vína a jablek 40 let, ale tento recept nikdy nevyzkouším. Sirup musí páchnout převařením, což znám z případů zaspání při práci. Z profesionálních návodů k výrobě ovocných sirupů (většina knih o zavařování a konzervaci ovoce) jistě každý zjistí správné maximální teploty úpravy jednotlivých druhů ovoce, u malin je maximum 70°C, a i to je moc, a to až při rozpouštění cukru. Standartní poměr cukru je 1500g na 1 litr šťávy, ale velmi záleží na tom, jak byla šťáva získána, jestli v odšťavňovači parním, nebo například nejšetrnější metodou-vyluhováním s přídavkem 750ml vody na 1 kg ovoce po dobu cca 12 hodin- závisí na teplotě okolí, aby šťáva příliš nenakvasila (i to je někdy potřebné). Pokud použijete koncentrát-přímé vylisování nebo přecedění, musíte šťávu naředit, jinak nevznikne sirup ale rosol. Opět záleží na druhu ovoce - rybíz zrosolovatí ochotně kdykoliv, proto je ceněn. A pokud jde o kyselinu citronovou, rady se liší i o 500 %. Rozhodující je předurčení sirupu: k ředění vodou či minerálkou na pití je vhodná dávka 12-20 gramů na litr, pro použití do punče do 10 g na litr podle kyselosti ovoce. Do kokteilů podle zkušenosti. Brněnským začátečníkům mohu dát i ochutnat-degustovat. Pokyny nejsou úplné, neuvádím doby ohřevu atd.

      03.09.2011 19:04:34

      • Nidia
        Nidia

        Re: komentář

        Hello!
        thank you for your great information, i am looking for a good course or classes for how to make good craft syrups and craft liquors (that they can last), any help i will appreciate. thank you, Nidia

        14.05.2017 20:45:50


    Nalezeno receptů: 14
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Ostružinový sirup 1

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.