Telecí kotleta připravná pro ty nejnáročnější degustátory. Recept vydá zhruba na 6 porcí.
1 stroužek | česnek |
sůl | |
petrželka | |
6 lístků | bazalka |
pepř | |
1-2 lžíce | olivový olej |
1-2 lžíce | hladká mouka |
6 plátků | telecí koleno |
1 kg | loupaná rajčata bez semen |
250 g | cibule krájená najemno |
250 g | mrkev na kostičky |
225 ml | bílé suché víno |
225 ml | telecí vývar |
strouhaná citrónová kůra | |
nastrouhaná pomerančová kůra |
Mouku sůl a pepř dáme do mikrotenového sáčku, přidáme plátek masa, protřepeme, maso vyjmeme, setřepeme z něj nadbytečnou mouku a odložíme je. Stejným způsobem v mouce obalíme i ostatní maso.
Použijeme-li rajčata z konzervy, necháme je na sítu okapat.
V kastrolu rozehřejeme lžíci oleje, přidáme plátky masa a opékáme je asi 10 minut po každé straně, až mírně zhnědnou. opečené plátky odložíme na talíř.
Do kastrolu podle potřeby přidáme olej a za stálého míchání na něm opékáme doměkka cibuli (5minut). Vmícháme ještě mrkem a pokračujeme v opékání dokud mrkev nezměkne.
Potom přidáme rajčata, víno, vývar a bazalku. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a pokrm zvolna dusíme pod pokličkou asi hodinu. Zkontrolujeme, zda je maso dobře uvařené. Pokud není, dusíme ještě 10 minut.
Když je maso dostatečně křehké, posypeme je česnekem a citronovou a pomerančovou kůrou. Kastrol pak znovu přikryjeme pokličkou a maso dusíme ještě 10 minut.
Pokrm podle potřeby dochutíme, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena