reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Originál židovské macesové knedlíčky

Jde o starý tradiční recept židovské kuchyně na velmi chutné macesové knedlíčky, které se dávají například do zlaté slepičí polévky. Maces je nekvašený židovský chléb, který si Židé pekli při exodu z Egypta.


  • 2,6

    28×

    2,5 28
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 525 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

18. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení

17. 8. 2019

Postup přípravy

Macesy nalámeme na menší kousky, nadrtíme pomocí valečku na těsto a vložíme do mísy. V jiné misce rozšleháme vejce s husím sádlem a promícháme s drcenými macesy, které osolíme a okořeníme uvedeným kořením. Směs nesmí být ani příliš hustá - uvařené knedlíčky by byly tvrdé a nesmí být ani řídká, protože knedlíčky by se během vaření rozpadly. Směs dohustíme přidáním macesů, naředíme slepičím vývarem do konzistence, aby se daly tvarovat knedlíčky.

Macesovou směs necháme 1 hodinu odstát a potom vlhkými rukama tvarujeme knedlíčky o něco větší než vlašský ořech, vařením značně zvětší svůj objem. Knedlíčky vaříme mírným varem přikryté v slepičím vývaru asi 10 minut. Během vaření neodkrýváme a nenakukujeme do hrnce.

Hotové macesové knedlíčky vkládáme přímo do horké polévky, případně je servírujeme zvlášť na podnose a každý si nabere sám podle chuti. Knedlíčky můžeme vařit i v osolené vodě, potom je děláme větší a podáváme je jako přílohu k jídlům připraveným na šťávě. Správně uvařené knedlíčky mají být lehké, nadýchané a rozplývající se na jazyku. Začátečníkům doporučuji nejprve uvařit ve vývaru jeden knedlíček na zkoušku.

Děkuji tímto receptem nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mě naučil vařit originál židovské macesové knedlíčky a za jeho laskavý souhlas, který mi dal na uveřejnění receptu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Originál židovské macesové knedlíčky

    Celkový počet komentářů: 4

    • vendy
      vendy

      maces knedlicky

      prosim kde sezenu maces chleb_?Dekuji.

      06.01.2016 13:42:12

      • Libchen
        Libchen

        Re: maces knedlicky

        ahoj vendy,
        maces kúpiš väčšinou, aj ked nie vždy, v hypermarketoch a v supermarketoch, jedna krabica vydrží veľmi dlho. kedysi bol bežne dostať v potravinárskych predajniach a pekárňach, monopolným výrobcom sú Nové Zámky na Slovensku, ktoré Maces exportujú, dá sa u nich aj objednať a pošlú priamo domov.
        celkom určite ho kúpiš v Kosher predajni v Prahe a v Židovských náboženských obciach v jednotlivých mestách.
        ak zadáš na internete do Google heslo Maces - predaj,dozvieš sa konkrétne.
        dúfam, že som ti pomohla.

        06.01.2016 15:20:50


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Originál židovské macesové knedlíčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.