Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, během šlehání přidáme vodu, pak mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy a sníh vyšlehaný z bílků.
Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 °C cca 30 minut (pro jistotu propíchneme korpus špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout a podélně rozřízneme na 2 - 3 kusy (podle výšky korpusu). Pokud můžeme korpus rozříznout jen na dva kusy, upečeme ještě jeden z poloviční dávky.
Krém si připravíme tak, že uvaříme dva pudinkové prášky v půl litru mléka. Změklá másla vyšleháme s cukrem a smícháme s pudinkem. Je dobré pudink ještě jednou přešlehat, aby neměl hrudky. Krém rozdělíme napůl a do jedné části přisypeme kakao.
Každý plát namažeme horkou marmeládou (nejlépe švestkovou, lesní směs nebo ostružinovou) s rumem, na ni dáme vrstvu krému (jednou vanilkový, podruhé kakaový). Na vrchní plát naneseme jen krém a pomocí zdobičky dort dozdobíme.
Ořechový dort s máslovým krémem by se měl nechat odležet aspoň jeden den. Lze jej použít pro jakoukoliv slavnostní příležitost.