reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ořechové jidáše

Jednoduchý recept na sladké jidáše, které u nás na Velikonoce nikdy nechybí.


  • 3,9

    22×

    3,9 22

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Jak vybrat kapra?

12. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 696 hodnocení

Čajové pečivo na vánočním stole

12. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

11. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 694 hodnocení

Potravinové alergeny a nejčastější příznaky: Poznáváte je?

11. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční videorecept: Zapomeňte na nudné cukroví, zkuste letos úžasné kakaové piškoty polo-nero!

11. 12. 2019

Postup přípravy

Do větší mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme v teple 10 minut vzejít kvásek.

Pak přidáme oba cukry, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a mleté ořechy. Vařečkou promícháme, osolíme a přidáme zbytek mléka. Těsto vyklopíme na vál a rukama vypracujeme pevné nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je nakynout na dvojnásobnou velikost.

Připravené těsto rozdělíme na asi 36 kousků a z každého vyválíme váleček. Válečky pak svážeme do uzlu a dáme na plech vyložený pečícím papírem, kde je necháme znovu nakynout.

Ořechové jidáše pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 - 20 minut dozlatova.

V mikrovlnné troubě si rozpustíme máslo s medem a po upečení jidáše ještě teplé potřeme a hustě posypeme cukrem.

Trošku jinak - jidáše potřeme ještě před vložením do trouby rozpuštěným medem s máslem a cukrem. Uzlíky jsem potírala po upečení a jidáše před pečením.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Ořechové jidáše

    Celkový počet komentářů: 4
    • Anna
      Anna

      Tekutiny podle mouky.

      Do jidášů dávám jen žloutky (2 ks na 1/2 kg mouky) a mléka tolik, aby byla hustota těsta podle mé představy. Asi jako na mazance.

      08.04.2019 16:34:56

    • Madla
      Madla

      jidáše a množství mléka

      Jidášky jsou velice dobré - výborné, ale to množství mléka je naprostý nesmysl. Myslím si odhadem na kilo mouky je víc jak půllitr. Dělala jsem ze třetiny a jsou fakt výborné. Těsto před pečením cca jako na koláče. Mazala jsem po uoečení a další cukr jsem už nedávala.

      18.04.2014 23:38:04

    • Kiza
      Kiza

      Není 250 ml mléka na 1 kg mouky málo? Já dělám podobné těsto kde je na 1/2 kg mouky 300 ml mléka.

      14.04.2009 07:40:09


      • .Renča.
        .Renča.

        Re: jidáše

        Do těsta jsem dala opravdu jen 250ml mléka, ale jak píšu je těsto pevné. Pokud chcete těsto jemnější a tvárnější, dejte 300-350ml mléka. A také záleží na velikosti vajec. Já používám domácí, která jsou ještě větší než kupovaná L, proto uvádám, že se musí použít, jinak raději 4 menší.

        14.04.2009 19:18:31


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Ořechové jidáše

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.