reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Okurkový salát s rajčaty a cibulí

Starý a jednoduchý recept na vynikající okurkový salát se sladkokyselou zálivkou.


  • 4,0

    20×

    4 20
  • 10 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

salát

zálivka



Energetická hodnota

90 kJ / 21,5 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 576 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 839 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 608 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 683 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

9. 11. 2019

Postup přípravy

Salátové okurky nastrouháme na hrubém struhadle, posolíme a necháme chvilku odstát. Vodu, kterou po chvíli okurky pustí, opatrně vylijeme. Rajčata nakrájíme na kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Já přidávám množství okurek a rajčat ve stejném poměru.

K okurce přidáme nakrájená rajčata s cibulí a opepříme. Zvlášť si do hrnku uděláme z octu, soli, cukru a trochy vody sladkokyselou zálivku, kterou salát zalijeme. Salát promícháme a dáme do ledničky vychladit.

Okurkový salát s rajčaty a cibulí je výborný samotný, ale můžeme ho například podávat k řízku s brambory.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Okurkový salát s rajčaty a cibulí

    Celkový počet komentářů: 9
    • Milena
      Milena

      okurkový salát

      Smysl chuť mám plně funkční, ale ještě jsem nezjistila rozdíl mezi vodou z úplně nové nebo starší okurky (samozřejmě nemám na mysli starší okurku už rozměklou nebo nahnilou :-). Voda z nich mi chutná (i jako součást nálevu) vždycky. Až je skoro škoda, že když okurku nesolím (ale ani nálev), tak okurka vody pustí jen trochu. Ale proč ta zbytečná rada, že se salát hodí k řízku s bramborem? Ani nevím, kdy naposled jsem měla řízek, ale okurkový rajčatový salát mám skoro denně :)! Snad kromě omáček se přece saláty dají skoro ke všemu! Proč je použití některých receptů psáno někdy tak úzkostlivě bez fantazie?

      24.03.2019 03:02:13

    • Milena
      Milena

      okurkový salát

      Tenhle salát dělám asi 120 let, nevím, proč ten recept na něj tady se tváří jako kdovíco složitýho. Nepochopila jsem nějaké odstátí nastrouhaných okurků a nesmyslné vylévání vody z nich! Jinak - sůl do nálevu nedávám, zbytečná. Ocet ani cukr neodměřuju, jen podle chuti. Ocet dávám vinný, nejradši červený. Salát pokapávám (jako všechny saláty) olivovým olejem.

      24.03.2019 02:42:16

    • jarecha
      jarecha

      Škoda vitamínů

      Dle mne je zcela proti přírodě šťávu vylít a nahradit vodou a salát se nedělá ze starých okurek ale z čerstvých. Staré se nehodí ani do omáček. Snad možná do čalamády ale i tam bych byl na starou okurku opatrný.

      28.07.2016 15:32:22


    • Janule
      Janule

      Komentář k receptu Okurkový salát s rajčaty a cibulí

      Dobrý den, já jsem tuto zálivku ještě nikdy nedělala, tak se chci zeptat na správný poměr vody-octu-cukru-soli. Abych zbytečně neexperimentovala :-) Díky.

      16.08.2014 11:08:15

      • Moravanda
        Moravanda

        Re: Komentář k receptu Okurkový salát s rajčaty a cibulí

        To je hrozně jednoduchý, všechno podle chuti. Aby to bylo sladkokyselé.

        16.08.2014 12:06:06

      • Jiřina
        Jiřina

        Re: Komentář k receptu Okurkový salát s rajčaty a cibulí

        Lák připravuji takto: do odměrky o obsahu 1 litru dám plnou 1,5 lžíci cukru, necelou 1/2 lžíci soli a 1,5 lžíce octa. Pak doleji do 1 litru studenou vodou. Po důkladném rozpuštění ještě nálev dochutím podle potřeby. Někdy stačí špetka soli a je kyselejší. Nemusí se ihned přidávat další ocet. Odměrku pak dám vychladit do lednice. Zatím připravím zeleninu do mísy a opepřím ji. Pak ji doplním nálevem podle chuti. Šťávu ze zeleniny nevylívám. Jsou v ní přece vitamíny.

        16.08.2014 14:59:12

    • Majhan
      Majhan

      Dobrý den.
      Jsem také z Moravy a proto tento recept znám i další jemu podobné.
      Jen mne v tom Vašem velmi udivuje, že vylejete šťávu z okurek a potom tam dáváte zálivku s VODOU!
      To nedává smysl, to nejcennější z okurek vyhodit?
      Dodnes mám v paměti bouřlivou reakci mojí maminky, když jsem se na Slovensku naučila naopak ještě k vodě z okurek další vodu přidávat se zálivkou, že se to tak nedělá, že mají okurky vody dost. Ale mě zachutnala hodně jejich šťáva se zálivkou a chtěla jsem jí mít víc a také jsem ji po snězení salátu i pila. Ale určitě bych nikdy puštěnou vodu z okurek po osolení nevylévala!

      Možná to však takto nešikovně v receptu naformulovala redakce. Všimla jsem si toho i u některých mých receptů a úplně tím změnili recept nebo jeho smysl a chuť.
      Mám představu, že tam sedí nějaké přechytré mladé a nezkušené zato autoritativní slečny nebo naopak velice kategorické, erudované, nesmlouvavé a patřičně hrdé dámy, které nesnesou odporu a co odporuje jejich představám správnosti, to bez milosti změní. Nebo jsou tam nějací líní znudění lidé, kteří o tom vůbec nepřemýšlí a mají své padla ve 4 odpoledne a je jim naprosto fuk, jestli tím poruší správnost receptu od autora. Tohle asi jediné se mi na tomto jinak výborném portálu "Vaření" nelíbí.

      23.09.2013 10:24:59

      • Moravanda
        Moravanda

        Dobrý den.
        Moc děkuji za sáhodlouhou reakci na můj recept.
        Tak napřed bych chtěla obhájit redakci, že je v tomhle případě opravdu nevinně. Recept jsem stejně napsala i já. Co se té vody týká, to záleží naprosto na každém jedinci jak si to udělá. Já když jsem byla malá taky té vody bylo vždycky málo a taky jsme ju po snězení salátu dopíjeli :). To máme stejné vzpomínky. Já ju tam někdy nechám a někdy ne. Podle toho jak jsou okurky velké a kolik té vody pustí. Někdy je té vody opravdu hodně a moje rodina ju vždycky nechává v misce. A když k okurce přidáte rajčata, tak je tam šťávy dost. Já té zálivky dávám opravdu jen málo. Taky když jsou okurky starší, tak ta voda z nich není nic moc. Tolik k tomu Vašemu dotazu. Přeju Vám pěkný den :)

        24.09.2013 07:58:58


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Okurkový salát s rajčaty a cibulí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.