těsto | ||
---|---|---|
280 g | máslo | |
2 lžičky | ocet | |
2 ks | žloutek | |
280 g | hladká mouka | |
1 lžíce | vlažná voda | |
náplň | ||
marmeláda | ||
povidla | ||
na obalení | ||
cukr moučka |
Do mísy si na struhadle nastrouháme máslo nebo tuk na pečení. Přidáme mouku, žloutek, ocet a je-li potřeba, můžeme přidat vlažnou vodu. Ručně uhněteme těsto, které necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den na vále vyválíme z těsta placku o tloušťce asi 2 - 3 mm. Tvořítkem z placky vykrajujeme kolečka, která pomocí škeblového udělátka plníme povidly či marmeládou. Použijeme zhruba 1/2 kávové lžičky na jednu škebličku. Octové cukroví pokládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut - zkrátka dokud není těsto zlatavé. Ještě teplé octové cukroví obalujeme v moučkovém cukru. Dané množství je na dva plechy, na obrázku je cukroví z jednoho plechu.
10 nejoblíbenějších druhů cukroví: Najdete mezi nimi ty své?
Medové perníčky, kakaové pracny, voňavé vanilkové rohlíčky a klasické linecké. Nebo dáváte přednost nepečeným druhům cukroví a nejdříve z vánočního stolu mizí vosí hnízda a rumové kuličky? Ať už je to jakkoli, jsou druhy cukroví, které k vánočním svátkům patří. A pokud ještě nemáte své oblíbené recepty, máme pro vás pár tipů.
Kvíz: Jak dobře znáte zvyky, tradice a pořekadla spojené s adventem a novým rokem?
Připravili jsme si pro vás pár otázek, které prověří vaše znalosti o vánočních zvycích, tradicích, pořekadlech a dalších zajímavostech spojenými s vánočními svátky, oslavou Silvestra a začátkem nového roku. Pojďme na to :-)
Autor:Rockinpiru
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena