reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Obyčejný domácí bílý chléb

Nejlepší je upéct si vlastní domácí chléb, kterému se ten koupený v obchodě nemůže nikdy vyrovnat. Přidávám svůj osvědčený recept.


  • 2,9

    58×

    2,8 58
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme čerstvé droždí, posypeme lžičkou cukru krystal, zalijeme trochou vlažné vody, posypeme 1 lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s 1 lžící soli a 1 lžící cukru krystal. Do jamky v mouce přidáme vykynutý kvásek a po troškách přiléváme vlažnou vodu, celkem asi 550 - 650 ml na 1 kg mouky. Spotřeba vody je závislá od kvality mouky. Do vlhké mouky budeme potřebovat méně vody, do suché mouky zase více.

Postupně všechno spolu důkladně zpracujeme rukama na hladké, pružné, nelepivé, vláčné a polotuhé těsto, které zlehka pomoučníme na povrchu, pomoučníme i dno mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teple do dvojnásobného objemu - asi 45 minut.

Potom těsto na pomoučněné desce ještě jednou propracujeme rukama. Z těsta vytvarujeme podlouhlý bochník, který přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem. Přikryjeme čistou utěrkou a znovu necháme kynout v teple ještě asi 30 minut.

Vykynutý bochník potřeme studenou vodou, vložíme péct do vyhřáté trouby na střední rošt a na spodek dáme malý hrneček s horkou vodou. Nejprve chléb pečeme 15 minut při teplotě 225 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 45 minut. Upečený chléb vybereme z trouby, ještě horký chléb potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlý domácí chléb pokrájíme na krajíce, které můžeme natřít máslem, pomazánkou, paštikou, taveným sýrem, obložíme saláty, sýrem, salámem, šunkou, uzeninami apod. Chléb podáváme samostatně nebo jako přílohu k polévkám, gulášům a různým jiným jídlům.

Kdo jednou upekl doma svůj domácí chléb, ten ho už nikdy nebude kupovat v obchodě. Během pečení kuchyně nádherně rozvoní dráždivou vůní čerstvě pečeného chleba. Pokud je chléb správně upečený, při poklepání na kůrku upečeného chleba vydává bubínkový zvuk.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

    Celkový počet komentářů: 7
    • Irena
      Irena

      Vaše recepty!

      Dobrý den,

      protože patříte mezi aktivnější uživatele našeho webu, rozhodli jsme se Vás oslovit ke spolupráci.

      Pomozte nám vylepšit web – přejeme si, abyste toho byli součástí!

      Pro více informací mi prosím napište na vareni.cz@post.cz.

      Za tým vareni.cz předem děkuje,

      Irena

      18.10.2017 15:33:54

    • andulka
      andulka

      Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

      Ahoj jsem v pečení začátečnice a nemám doma horkovzdušnou troubu. Nemohl by mi někdo prosím poradit jak dlouho a na kolik stupňů se má tenhle chleba péct v elektrické troubě? Recept se mi totiž moc líbí a proto ho kvůli této drobnosti nechci uahazovat.. ;)

      30.03.2017 17:55:48

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

        Ahoj andulko, když nemáš na troubě funkci ventilátor, peč tak, že teplotu trouby zvýšiš o 20 st. C nad zadanou teplotu trouby v receptě, během pečení kontroluj volným okem dle sfarbení chleba, protože každá trouba peče jinak a taky si všimni, jestli peče trouba stejně vpředu a vzadu, na bocích, když ne, tak plech s chlebem dle potřeby otoč behem pečení na opačnou stranu, čas pečení a vše ostatní zustáva nezměněno.
        Snad jsem pomohla :-) Hezký den přeji a úsěšné pečení chleba, pak napiš!

        31.03.2017 07:15:26

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

      votrmilo, to mne moc těší, dekuji :-)

      14.03.2017 17:22:41

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

      Ahoj votrmilo, jé ten chléb máš krásny :-)
      dekuji za přidané fotky :-)

      14.03.2017 07:36:38

      • votrmilo
        votrmilo

        Re: Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

        ------je to Váš recept- takže děkuji, jen mě mrzí nízké hodnocení, protože chleba je opravdu dobrý- jednoduchost je přednost a nakonec si každý může recept vylepšit podle svého-různých semínek je na trhu dost.

        14.03.2017 12:30:46

    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.