Obyčejný domácí bílý chléb

2 h 40 min | příloha | 8 porcí | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 4351x
Nejlepší je upéct si vlastní domácí chléb, kterému se ten koupený v obchodě nemůže nikdy vyrovnat. Přidávám svůj osvědčený recept.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme čerstvé droždí, posypeme lžičkou cukru krystal, zalijeme trochou vlažné vody, posypeme 1 lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s 1 lžící soli a 1 lžící cukru krystal. Do jamky v mouce přidáme vykynutý kvásek a po troškách přiléváme vlažnou vodu, celkem asi 550 - 650 ml na 1 kg mouky. Spotřeba vody je závislá od kvality mouky. Do vlhké mouky budeme potřebovat méně vody, do suché mouky zase více.

Postupně všechno spolu důkladně zpracujeme rukama na hladké, pružné, nelepivé, vláčné a polotuhé těsto, které zlehka pomoučníme na povrchu, pomoučníme i dno mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teple do dvojnásobného objemu - asi 45 minut.

Potom těsto na pomoučněné desce ještě jednou propracujeme rukama. Z těsta vytvarujeme podlouhlý bochník, který přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem. Přikryjeme čistou utěrkou a znovu necháme kynout v teple ještě asi 30 minut.

Vykynutý bochník potřeme studenou vodou, vložíme péct do vyhřáté trouby na střední rošt a na spodek dáme malý hrneček s horkou vodou. Nejprve chléb pečeme 15 minut při teplotě 225 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 45 minut. Upečený chléb vybereme z trouby, ještě horký chléb potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlý domácí chléb pokrájíme na krajíce, které můžeme natřít máslem, pomazánkou, paštikou, taveným sýrem, obložíme saláty, sýrem, salámem, šunkou, uzeninami apod. Chléb podáváme samostatně nebo jako přílohu k polévkám, gulášům a různým jiným jídlům.

Kdo jednou upekl doma svůj domácí chléb, ten ho už nikdy nebude kupovat v obchodě. Během pečení kuchyně nádherně rozvoní dráždivou vůní čerstvě pečeného chleba. Pokud je chléb správně upečený, při poklepání na kůrku upečeného chleba vydává bubínkový zvuk.

autor receptu:

Obyčejný domácí bílý chléb

Počet přidaných receptů: 453

Ingredience

na porcí
2,8
slabší recept
57 hlasujících
  • Recept Obyčejný domácí bílý chléb - Vše stejné, jen droždí bylo sušené.
  • Recept Obyčejný domácí bílý chléb - Vše stejné, jen droždí bylo sušené.
  • Recept Obyčajný domáci biely chlieb - Vytvarovaný bochník z těsta
  • Recept Obyčajný domáci biely chlieb - Zpracované těsto na chléb
  • Recept Obyčajný domáci biely chlieb - Kvásek z droždí, cukru, vlažné vody a mouky


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Obyčejný domácí bílý chléb

Celkový počet komentářů: 7
  • Irena
    Vaše recepty! Irena 18.10.2017 15:33:54

    Dobrý den,

    protože patříte mezi aktivnější uživatele našeho webu, rozhodli jsme se Vás oslovit ke spolupráci.

    Pomozte nám vylepšit web – přejeme si, abyste toho byli součástí!

    Pro více informací mi prosím napište na vareni.cz@post.cz.

    Za tým vareni.cz předem děkuje,

    Irena

  • Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb andulka 30.03.2017 17:55:48

    Ahoj jsem v pečení začátečnice a nemám doma horkovzdušnou troubu. Nemohl by mi někdo prosím poradit jak dlouho a na kolik stupňů se má tenhle chleba péct v elektrické troubě? Recept se mi totiž moc líbí a proto ho kvůli této drobnosti nechci uahazovat.. ;)

    • Re: Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb Libchen 31.03.2017 07:15:26

      Ahoj andulko, když nemáš na troubě funkci ventilátor, peč tak, že teplotu trouby zvýšiš o 20 st. C nad zadanou teplotu trouby v receptě, během pečení kontroluj volným okem dle sfarbení chleba, protože každá trouba peče jinak a taky si všimni, jestli peče trouba stejně vpředu a vzadu, na bocích, když ne, tak plech s chlebem dle potřeby otoč behem pečení na opačnou stranu, čas pečení a vše ostatní zustáva nezměněno.
      Snad jsem pomohla :-) Hezký den přeji a úsěšné pečení chleba, pak napiš!

  • Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb Libchen 14.03.2017 17:22:41

    votrmilo, to mne moc těší, dekuji :-)

  • Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb Libchen 14.03.2017 07:36:38

    Ahoj votrmilo, jé ten chléb máš krásny :-)
    dekuji za přidané fotky :-)

    • Re: Komentář k receptu Obyčejný domácí bílý chléb 14.03.2017 12:30:46

      ------je to Váš recept- takže děkuji, jen mě mrzí nízké hodnocení, protože chleba je opravdu dobrý- jednoduchost je přednost a nakonec si každý může recept vylepšit podle svého-různých semínek je na trhu dost.

Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Obyčejný domácí bílý chléb
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept