Do mísy prosejeme obě mouky, čímž se provzdušní, smícháme se solí a cukrem, rozdrobíme do mouky droždí, přidáme med, vaječný žloutek, vlažné mléko a domácí vepřové sádlo. Všechny suroviny vymícháme v robotu na vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 40 minut až 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na desku, propracujeme rukama, netřeba vůbec podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje, stačí si poprášit moukou pouze ruce. Z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 8 dílů. Z dílů uděláme bochníčky a znovu propracujeme rukama. Každý bochníček bez dalšího kynutí od středu směrem nahoru několikrát přejedeme válečkem a napevno stočíme od hrubší části, která je bližší k nám směrem nahoru do válečku.
Hotový váleček ještě rozválíme dlaněmi do délky asi 20 cm, oba konce trochu ohneme dolů jako rožky a loupačky přendáme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme v teple kynout ještě 40 minut.
Před pečením potřeme povrch loupáčků rozšlehaným vejcem, posypeme celým mákem a dáme péct do trouby, kterou jsme v předstihu předehřáli na 200 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem. Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou. Pečeme 20 - 25 minut do pěkné zlatohnědé barvy. Upečené loupáčky vybereme a necháme vychladnout na mřížce.
Obyčejné loupáčky s mákem podáváme s čerstvým máslem a marmeládou podle vlastního výběru ke sladké snídani s kakaem anebo s čajem, hlavně v sobotu a v neděli, ale i jindy k černé kávě.