Kulatou formu o průměru 24 cm vymažeme nejlépe olejem s máslovou příchutí a vysypeme moukou. Mouku prosejeme s kakaem, zvlášť prosejeme moučkový cukr.
Vejce šleháme po dobu alespoň 10 minut s vanilkou, cukrem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Pomalu přidáváme postupně olej. Po oleji za stálého míchání pomalu přidáme prosáté suroviny. Dobře vyšlehané těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme do tuha a uložíme do chladu. Želatinu namočíme do studené vody na 10 minut. Kávu s cukrem dáme ohřát. Dvě lžíce kávy promícháme s pudinkovým práškem a vše vrátíme do kávy na plotnu. Za stálého míchání provaříme na minutku. Kávu s pudinkem odstavíme a vložíme vyždímanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a necháme vychladnout.
Polovinu šlehačky lehce promícháme s vychladlým kávovým krémem. Kávový krém naneseme na korpus, který předem obložíme piškoty. Korpus máme nejlépe v otevírací formě. Krém dobře uhladíme a nenáročný kávový dort dáme alespoň na 6 i více hodin ztuhnout do lednice.
Nenáročný kávový dort ozdobíme zbytkem šlehačky a zrníčky kávy. Nenáročný kávový dort nakrájíme a můžeme podávat.