Do mísy prosejeme mouku. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, trochu teplé vody a necháme vzejít kvásek. Zatím si nastrouháme máslo nebo heru. Troubu předehřejeme.
Přidáme žloutky, špetku soli, nastrouhanou máslo a tekutou šlehačku.
Všechno spolu dobře promícháme a z těsta děláme malé koláčky, asi jako vlašský ořech, klademe je na plech vyložený pečícím papírem a do každého uděláme palcem důlek.
Důlek v šlehačkových koláčcích plníme buď ořechovou, makovou nebo tvarohovou náplní, případně marmeládou. Záleží na chuti. Naplněné koláčky vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
Upečené nekynuté šlehačkové koláčky ihned obalíme v cukru s vanilkou. Necháme vychladit a můžeme podávat.