reklama
hledat uživatel
       

Nedělní husa

Husa naplněná jablíčky a pečená na kysaném zelí. Tradiční recept na vydatný sváteční oběd.


  • 4,7

    41×

    4,7 41
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

nádivka

náplň

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Rozmrazenou husu zbavíme zbytků peří, vyřízneme z biskupa mazové žlázy a odřízneme konce křídel na polévku. Husu omyjeme, osušíme a uvnitř i zvenku potřeme solí s drceným kmínem.

Husu uložíme do pekáče, který vyložíme křížem několika špejlemi a husu necháme odpočinout prsíčky dolů alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc.

Dvě větší červená jablka zbavíme jadérek a rozkrájíme na osminky, které vložíme do husy. Podlijeme dvěma hrnky vody nebo vývaru, přiklopíme druhým pekáčem a husu asi hodinu a půl pečeme přikrytou.

Mezitím do mísy jemně nastrouháme stroužek česneku a nahrubo nastrouháme jedno velké jablko. Dvě velké cibule nakrájíme na kostičky, přidáme ke směsi a nakonec vmícháme kysané zelí. Zelí používám v plechovce (800 g) pasterizované bílé zelí s vínem, které nemusíme ani překrajovat.

Nedělní husu vyndáme z trouby a do pekáče, který sloužil jako poklice, urovnáme nachystané zelí, na ně položíme husu (tentokrát prsíčky nahoru) a vrátíme dopéct do trouby asi na 30 - 45 minut podle velikosti a stáří husy. Z pekáče po huse vyhodíme špejle a sádlo slijeme.

K nedělní huse se hodí podávat vařené brambory, ale i knedlík (houskový, bramborový) a noky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Nedělní husa

    Celkový počet komentářů: 1

    • Michal Metny
      Michal Metny

      hlavně pekáč

      Dobrá husa se musí dělat na kvalitním pekáči. Zkoušeli jsme několik materiálů, no teď už pouze litinu. Železo je taky fajn, ale moc těžké. Doma máme tuším něco takovéto a jsem velice spokojený:
      http://skeppshult.cz/?p=produc tsMore&iProduct=27&sName=Litin ovy-pekac-0800.
      Dokonce jsme skoušeli i janské sklo ale nebylo to nic moc..

      19.05.2015 16:28:51


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Nedělní husa

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.