Rozmrazenou husu zbavíme zbytků peří, vyřízneme z biskupa mazové žlázy a odřízneme konce křídel na polévku. Husu omyjeme, osušíme a uvnitř i zvenku potřeme solí s drceným kmínem.
Husu uložíme do pekáče, který vyložíme křížem několika špejlemi a husu necháme odpočinout prsíčky dolů alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc.
Dvě větší červená jablka zbavíme jadérek a rozkrájíme na osminky, které vložíme do husy. Podlijeme dvěma hrnky vody nebo vývaru, přiklopíme druhým pekáčem a husu asi hodinu a půl pečeme přikrytou.
Mezitím do mísy jemně nastrouháme stroužek česneku a nahrubo nastrouháme jedno velké jablko. Dvě velké cibule nakrájíme na kostičky, přidáme ke směsi a nakonec vmícháme kysané zelí. Zelí používám v plechovce (800 g) pasterizované bílé zelí s vínem, které nemusíme ani překrajovat.
Nedělní husu vyndáme z trouby a do pekáče, který sloužil jako poklice, urovnáme nachystané zelí, na ně položíme husu (tentokrát prsíčky nahoru) a vrátíme dopéct do trouby asi na 30 - 45 minut podle velikosti a stáří husy. Z pekáče po huse vyhodíme špejle a sádlo slijeme.
K nedělní huse se hodí podávat vařené brambory, ale i knedlík (houskový, bramborový) a noky.