reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Nadýchané lívance

Nebojte se lívanců - jsou jednoduché jako palačinky a ta paráda, co se dá s tím nadělat, je oproti palačinkám dvojnásobná! A pokud nemáte lívanečník, rozhodně nevadí!


  • 4,1

    4,1 9
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Uděláme kvásek tak, že hezky promícháme kašičku z kvasnic, trochy mléka, lžičky cukru a lžičky mouky. Doporučuji nemíchat kovovou lžičkou a ne v kovové misce.

Prošleháme mléko a žloutek se vším kořením. Pak přidáme na jemno nastrouhanou bramboru, mouku a vzešlý kvásek a těsto zaděláme, aby bylo pěkně řídké a hezky se lilo asi jako hustší omáčka. V tomto případě zadělávám metlou na sníh, není to moc pracné. Pokud se těsto zdá řídké, přidejte ještě trochu mouky - každá mouka je jiná, takže do receptů je třeba se řídit vice očima a hmatem než gramy.

Necháme těsto asi 1 hodinu kynout v dostatečně velké míse. Pozor ale, aby se nespařilo (takže ne přímo ke zdroji tepla - na topení apod).

Pak už jen těsto lijeme na olejem vymazaný lívanečník a pečeme. Dvě rady: Na pánvi to také jde bez potíží, prostě sběračkou lijete malá kolečka vedle sebe, takže absence lívanečníků vás nezastaví. A druhá: Lívance v tuku nesmí plavat - opravdu jen pánev nebo lívanečník potírejte při každém obracení.

Hotové lívance můžete dělat na mnoho způsobů. Bavorské (s povidly a našlehaným tvarohem), obalené v cukru se skořicí, s čerstvým ovocem a kysanou smetanou (moje nejoblíbenější). Jsou dobré i s jakýmkoliv ovocným jogurtem nebo ochuceným tvarohem (já nejradši straciatellový), se zmrzlinou a rozpuštěnou čokoládou. Pro tatínky pak s upraženou slaninou, cibulkou a hořčicovou omáčkou. Další variace na slano se bude hodit druhý den ke svačině - se sýrovým salátem, s různými pomazánkami doplněnými čerstvou zeleninou. A synek si je ve svém tříletém vzteku dal jednou místo knedlíků do svíčkové. Budu se těšit na vaše experimenty v diskuzi.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Nadýchané lívance

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.