Nadýchaná piškotová roláda

20 min | moučník | 6 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 30444x
Recept mě naučila ještě moje máma, jde o jemnou nadýchanou a velmi jednoduchou piškotovou roládu, která se při dodržení postupu vždy podaří i úplným začátečníkům.
Komentáře receptu 21
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Mám zkušenost, že pečící papír se ne vždy správně odlepí od těsta po upečení, proto jemně pomažeme celý plech máslem, na plech pečící papír pak perfektně přilehne. Vymažeme i pečící papír samotný opět tenoučkou vrstvou másla a jemně posypeme polohrubou moukou. Když jsme toto udělali, jdeme připravit těsto piškotové rolády.

Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, žloutky dáme do mísy zvlášť a samotné bílky zvlášť do šlehací mísy. K bílkům ve šlehací míse přidáme 6 polévkových lžic cukru moučka. Bílky s cukrem šleháme spolu, dokud se na povrchu nezačnou tvořit měkké sněhové špičky, více šlehat netřeba, když se bude šlehat dále, sníh by spadl a vytvořila se na spodku voda.

Moje máma toto všechno dělala ručním šlehačem, já jsem použila elektrický šlehač, s kterým je to hračka. Po jednom zašleháme do sněhu postupně všechny žloutky, šleháme jen krátce, čímž vznikne lehoučká pěna, do které po lžicích všleháme ještě 3 lžíce oleje.

Do této pěny přidáme čajovou lžičku prášku do pečiva. Máma dopředu prášek smíchala s moukou. Pokud ale pracujeme s elektrickým šlehačem, není to nutné, protože postupným přidáváním mouky se všechno rovnoměrně promíchá.

Polohrubou mouku je důležité dávat postupně po 1 polévkové lžíci - celkem 6 lžic mouky a za každou vždy ještě krátce prošleháme, čímž se mouka rovnoměrně zapracuje do těsta. Pokud by se přidala mouka po větších částech anebo na jednou, klesla by na dno, neboť je těžká a těsto by nebylo potom nadýchané.

Tímto postupem vznikne lehoučké těsto jako pěna, které nalijeme na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme po celém plechu. Pečeme asi 10 minut v dopředu vyhřáté elektrické troubě na funkci horní a dolní ohřev při teplotě 170 °C. Zkouškou vpichem kovovou jehlicí do těsta zjistíme, jestli je upečené. Když zůstane jehlice čistá, těsto vybereme z trouby.

Ještě horké upečené těsto ihned přikryjeme utěrkou, kterou jsme předtím namočili do studené vody a pořádně vyždímáme od vody. Podle starého způsobu se vlhká utěrka položí na desku a na ni se vyklopí horké těsto z plechu. Tento způsob je jednodušší, rychlejší a praktičtější, těsto se ihned dostane po otočení plechu přímo na vlhkou utěrku, nevypadne, nezlomí se a ani nikde nepraskne.

Při tomto způsobu odstraníme velmi lehce plech z těsta a ihned velmi lehce stáhneme pečící papír z upečeného horkého těsta. Na spodním delším okraji těsto začneme rolovat i s utěrkou směrem nahoru a zatočíme napevno do rolády spolu i s mokrou utěrkou, ve které necháme upečenou roládu úplně vychladnout.

Roládu po vychladnutí zase pomocí utěrky roztočíme a začneme na těsto roztírat marmeládu tak, aby byla vrstva marmelády rovnoměrná a jen po celém obvodu vynecháme volný pás široký asi 2 cm. Marmeláda se při opětovném stočení těsta do rolády dostane i tam, ale nevyteče.

Piškot, který jsme celý uvnitř natřeli marmeládou, znovu stočíme napevno do rolády tak, aby spoj na těstě byl na spodku. Potom roládu ještě jemně po celé délce stlačila dlaněmi, aby se roláda lépe spojila.

Hotovou roládu přendáme na podnos a ostrým nožem pokrájíme na 1,5 cm široké řezy. Já jsem podle přání mých mlsounů použila nyní jahodovou marmeládu, ale nejčastěji používám meruňkovou nebo rybízovou marmeládu. Je jen na vás, čím roládu naplníte, polijete a ozdobíte - fantazii se meze nekladou.

Je to velmi jednoduchý, rychlý, variabilní a velmi vděčný recept na chutnou základní piškotovou roládu, která je jemná, lehoučká a nadýchaná, jak je dobře vidět na titulní fotce. Moje dobrá máma byla zvyklá tuto roládu přes sítko ještě posypat cukrem moučka, já to nedělám, nám se zdá sladká dost.

Recept jsem přidala na památku mojí mámy. S velkou láskou vzpomínám na ni i na mého dobrého otce, když jsme všichni svorně spolu při této roládě sedávali při dobré kávě, kéž by to bylo možné i dnes!

Nadýchanou piškotovou roládu můžeme však plnit libovolným krémem, šlehačkou, přidat různé ovoce, polít čokoládou anebo jen posypat cukrem či jinak upravit. Některé věci v postupu jsem vylepšila vlastními vychytávkami, přidávám podrobný recept pro začátečníky.

autor receptu:

Nadýchaná piškotová roláda

Počet přidaných receptů: 440

Ingredience

na porcí

Recept Nadýchaná piškotová roláda byl 30.05.2016 na 5. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,8
slabší recept
99 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Nadýchaná piškotová roláda

Celkový počet komentářů: 21
  • rolada dagmar 26.09.2017 20:34:36

    roladka je super nadychana.uz jsem jich vyzkousela hodne ale tato je top

  • Komentář k receptu Nadýchaná piškotová roláda Hanka 27.07.2017 10:55:40

    Výborná roláda, nadýchaná a snadná, lepší jak z cukrárny.

  • komentář k receptu piškotová roláda ludmila.hrudkova 29.06.2017 23:13:19

    Tenhle recept je psaný srdíčkem,prostě pohlazení po duši a mlsných jazýčcích,děkuji moc.

    • Re: komentář k receptu piškotová roláda Libchen 30.06.2017 07:10:55

      Dobrý den paní Ludmilo Hrudková,
      ano je to tak, když jsem si to přečetla, rozteskmilo mne to opět, děkuji Vám za pohlazení duše i srdíčka :-)
      Moc srdečně Vás zdravím a přeji Hezký den :-)

  • Komentář k receptu Nadýchaná piškotová roláda Alena letalova 20.05.2017 17:51:53

    Velice dobrá roláda jen na marmeládu jsem dala šlehačku je to vynikajici

  • díky moc za recept mirka 26.04.2017 21:22:19

    Váš recept byl tak krásně popsán, že jsem už další nehledala a hned se pustila do pečení. Roláda se mi povedla! Stejně podrobně měla popsány kuchařské postupy i moje maminka, tak jsem si při pečení zavzpomínala. Děkuji moc!

    • Re: díky moc za recept Libchen 27.04.2017 08:07:14

      mám z toho úpřimnou radost, že se na poprvé roláda tak hezky povedla :-)
      Vaše paní maminka byla moudrá žena :-)
      děkuji za milou zprávu

Nalezeno receptů: 21
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Nadýchaná piškotová roláda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept