reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

Recept na lehkou a krásně nadýchanou kynutou bábovku velmi jemné chuti.


  • 2,9

    17×

    2,8 17
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Postup přípravy

Do mísy robota prosejeme obě mouky, promícháme se solí a cukrem moučka. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. V hrnečku necháme rozpustit čerstvé máslo.

K vykynutému kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo, domácí hustý bílý neochucený jogurt, vejce a všechno spolu vymísíme na hladké, měkké a nelepivé těsto. Nejprve mísíme v robotu 10 minut na rychlosti č. 1, potom ještě 5 minut na rychlost č. 2, až se na povrchu tvoří velké bubliny.

Těsto na kynutou bábovku rozdělíme na dvě poloviny. V misce rozmícháme dohladka 3 lžíce kakaa s 2 lžícemi studeného mléka. Jednu polovinu těsta necháme světlou, odložíme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Do druhé poloviny těsta v robotu zapracujeme kakao s mlékem, těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple také vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Když nám kyne těsto, vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme moukou. Obě vykynutá těsta rozválíme do obdélníku o velikosti asi 40 x 20 cm a o tloušťce 2 - 3 mm. Na světlé těsto položíme tmavé kakaové těsto a několikrát přejedeme zlehka válečkem přes kakaové těsto, aby se obě těsta spojily, od delší strany svineme na pevno do závinu.

Závin vložíme do připravené bábovkové formy, oba konce závinu stlačením spojíme, formu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple ještě 1 hodinu.

Vykynutou bábovku vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45 až 50 minut. Upečenou kynutou jogurtovou bábovku vybereme z trouby, ještě teplou bábovku vyklopíme z formy, necháme vychladnout a můžeme posypat cukrem moučka.

Nadýchanou jogurtovou kynutou bábovku servírujeme pokrájenou na porce ke kávě anebo k horkému kakau či čaji. Bábovka vůbec není přeslazená a má úžasně lehké a nadýchané těsto, ve kterém se střídají tmavé a světlé vrstvy těsta velmi jemné chuti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

    Celkový počet komentářů: 4
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

      EvaChmarská, to ma veľmi teší :-)
      dakujem za pochvalu :-)

      06.03.2017 06:11:19

    • EvaChmarská
      EvaChmarská

      Komentář k receptu Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

      Je vynikající.

      06.03.2017 05:44:32

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

      Ahoj @Denise,
      áno, máš pravdu, omylom nie je uvedený počet vajec v surovinách, do cesta patrí len 1 vajce.
      Dakujem za upozornenie, požiadam redakciu o doplnenie v surovinách.

      19.08.2016 12:52:36


    • Denise
      Denise

      Nadýchaná kynutá bábovka

      Asi omylem se stala chyba - v rozpisu potravin není uvedeno množství vajec do děsta,v technologickém postupu je uvedeno vejce.Jaký počet vajec je tedy nutné použit?Děkuji za odpověď.D.R

      19.08.2016 12:19:15

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.