Dáváte si rádi ke kávě či čaji něco sladkého? Potom rozhodně vyzkoušejte tento recept na velmi jemnou a vláčnou jablkovou bábovku s mletými ořechy.
4 ks | vejce |
250 g | máslo |
5 ks | jablko |
2 lžičky | skořice mletá |
370 g | polohrubá mouka |
100 g | mleté vlašské ořechy |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
250-300 g | třtinový cukr |
podle potřeby | |
---|---|
tuk na vymazání | |
hrubá mouka na vysypání |
Mouku odvážíme a prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva. Přidáme 2 lžičky mleté skořice a promícháme. Středně velká jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. K suché směsi v míse přidáme cukr, mleté ořechy, rozpuštěné a trochu vychladlé máslo, rozklepnutá vejce a těsto dobře promícháme. Nakonec do těsta na bábovku vmícháme nastrouhaná jablka, která trochu vymačkáme od přebytečné vody. Vznikne nám hutné těsto. Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do bábovkové formy a uhladíme. Jablkovou bábovku s ořechy pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 - 50 minut. Když do těsta vpíchneme špejli, měla by po vytažení zůstat suchá. Bábovku vyjmeme z trouby, opatrně i s formou otočíme na talíř, formu zakryjeme vlhkou utěrkou, tu překryjeme ještě suchou utěrkou a necháme vychladnout. Bábovka nám díky tomuto triku půjde skvěle vyklopit. Zcela vychladlou jablkovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k šálku kávy nebo čaje. Bábovka podle tohoto receptu je vláčná, nadýchaná a vůbec ne suchá.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena