reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou

Arabský recept ze Sýrie na jednoduchý a chutný pokrm.


  • 2,8

    18×

    2,7 18
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 542 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 812 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 590 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Jak na pečení dortu

14. 9. 2019

Postup přípravy

Oloupané velké cibule pokrájíme na tenké měsíčky, česnek na plátky. Čočku namočíme do vody přes noc, poté scedíme, zalijeme čistou studenou vodou a přivedeme k varu, na středním plameni vaříme čočku cca 15 minut. Asi 5 minut před koncem vaření čočku osolíme. Čočka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Může se vařit i v páře, někdo vaří čočku společně s rýží, já vařím každé zvlášť a potom smíchám.

Rýži třikrát důkladně propláchneme vodou, vsypeme do hrnce, zalijeme ji vlažnou vodou a necháme 15 minut odstát. Poté rýži scedíme a necháme odkapat. Rýži orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni 17 minut.

Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, kterou osolíme, aby změkla. za stálého míchání smažíme cibuli až do hněda, je hotová asi za 5 minut. Pozor, abychom cibuli nespálili! Přidáme česnek a krátce opékáme společně.

Hotovou rýži promícháme s čočkou.

Na talíř dáme horkou Mždaru, vrch hojně posypeme opečenou cibulí s česnekem a podáváme s arabským salátem z rajčat pokrájených na malé kostky, pokrájenou cibulí nahrubo a posekané petrželové natě. Salát samozřejmě osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a pokapeme olejem.

Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou je velmi chutné, zdravé a syté jídlo, které se nejčastěji podává jako příloha k různě upravenému masu, ale i samostatně se saláty. Mždara je v arabských zemích mimořádně oblíbeným pokrmem, připravuje se v každé arabské domácnosti a může být dům od domu v něčem odlišná, má mnoho variací. Doporučuji vyzkoušet!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.