reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou

Arabský recept ze Sýrie na jednoduchý a chutný pokrm.


  • 2,9

    19×

    2,8 19
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 811 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 030 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

18. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 847 hodnocení

Šetřete v kuchyni

18. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 217 hodnocení

Recept na pečené vepřové maso se zelím krok za krokem

18. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 798 hodnocení

Oblíbené tipy a triky nejen do kuchyně 2.díl

18. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 691 hodnocení

Knedlo-vepřo-zelo od nákupu až po servírování

18. 9. 2020

Postup přípravy

Oloupané velké cibule pokrájíme na tenké měsíčky, česnek na plátky. Čočku namočíme do vody přes noc, poté scedíme, zalijeme čistou studenou vodou a přivedeme k varu, na středním plameni vaříme čočku cca 15 minut. Asi 5 minut před koncem vaření čočku osolíme. Čočka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Může se vařit i v páře, někdo vaří čočku společně s rýží, já vařím každé zvlášť a potom smíchám.

Rýži třikrát důkladně propláchneme vodou, vsypeme do hrnce, zalijeme ji vlažnou vodou a necháme 15 minut odstát. Poté rýži scedíme a necháme odkapat. Rýži orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni 17 minut.

Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, kterou osolíme, aby změkla. za stálého míchání smažíme cibuli až do hněda, je hotová asi za 5 minut. Pozor, abychom cibuli nespálili! Přidáme česnek a krátce opékáme společně.

Hotovou rýži promícháme s čočkou.

Na talíř dáme horkou Mždaru, vrch hojně posypeme opečenou cibulí s česnekem a podáváme s arabským salátem z rajčat pokrájených na malé kostky, pokrájenou cibulí nahrubo a posekané petrželové natě. Salát samozřejmě osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a pokapeme olejem.

Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou je velmi chutné, zdravé a syté jídlo, které se nejčastěji podává jako příloha k různě upravenému masu, ale i samostatně se saláty. Mždara je v arabských zemích mimořádně oblíbeným pokrmem, připravuje se v každé arabské domácnosti a může být dům od domu v něčem odlišná, má mnoho variací. Doporučuji vyzkoušet!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.