reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Můj první domácí kváskový chléb

Asi 3 roky jsem sbírala odvahu na kváskový chléb. Nejprve jsem založila žitný kvásek podle Petera Reinharta, potom jsem se pustila do přípravy podle receptu a chléb se opravdu vydařil.


  • 3,0

    30×

    3 30
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Založený žitný kvásek ráno vybereme z chladničky, když se ohřeje na pokojovou teplotu, přikrmíme ho 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody, promícháme dřevěnou vařečkou, přikryjeme na volno mikroténovým sáčkem a necháme ho na pultě do večera pracovat při pokojové teplotě, večer kvásek znovu promícháme.

Do mísy večer prosejeme 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, promícháme, přilijeme 400 ml aktivního žitného kvásku, cca 100 ml vlažné vody a zpracujeme v robotu na vláčné pružné polotuhé těsto, vytvarujeme bochník, přikryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě vykynout do dvojnásobného objemu přibližně 10 - 12 hodin přes noc, za ten čas díky kvásku těsto viditelně zvětší svůj objem.

Vykynuté těsto následující ráno pomocí stěrky z umělé hmoty uvolníme z mísy na pomoučněnou desku. Na desce těsto dvakrát přeložíme a vytvarujeme z něj bochník. Bochník opatrně přeneseme do kulaté jenské mísy vystlané pečícím papírem, dáváme pozor, abychom při manipulaci s těstem nevytlačili z něho početné vzduchové bublinky. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, až opět viditelně zvětší svůj objem - asi 2 hodiny.

Rozehřejeme troubu na 230 °C, chléb přikryjeme vrchem jenské mísy, vložíme péct do trouby a pečeme 30 minut při této teplotě. Potom odkryjeme a vrch bochníku potřeme studenou vodou, aby vznikla pečením na povrchu křupavá kůrka. Pečeme ještě 15 minut odkryté do požadované hnědé barvy, poté vybereme z trouby, upečený chléb dáme na mřížku a znovu potřeme ještě horký bochník studenou vodou, čímž získá chléb lesk, potom přikryjeme čistou utěrkou a necháme úplně vychladnout.

Vychladlý domácí kváskový chléb můžeme pokrájet na krajíce a podávat. Chléb je lehoučký a vzdušný, uvnitř má měkkou vláčnou nadýchanou střídku s početnými oky a na povrchu krásně vypečenou křupavou kůrku. Chléb má výbornou chuť a je přímo požehnáním pro ty, kteří nesmí konzumovat kynutý chléb s droždím, úžasně chutná však i zdravým lidem.

Pokud jednou kváskový chléb zkusíte doma sami připravit a upéct, stanete se závislým na doma pečeném kváskovém chlebu, který vydrží déle čerstvý než ty z obchodu s různými éčky a nikdy více je už nebudete kupovat. Domácí kváskový chléb můžeme ochutit fenyklem, celým kmínem, různými semínky a jiným kořením podle vlastního uvážení.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Můj první domácí kváskový chléb

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Můj první domácí kváskový chléb

      ahoj @jezevec cherokes,
      si ma krásne rozosmial :D
      ano, časovo je trochu náročný, přesto moc dobrý :-)
      my jsme ten první chléb taky tak sežrali na posezení celý, ješťě teplý a bez másla, a na druhý den jsem dělala další :D
      Děkuji za úpřimný a hezký komentář.
      Mějte se oba hezky! zdravím Vás srdečně-

      17.05.2016 18:40:38

    • jezevec cherokee
      jezevec cherokee

      kváskový chleb

      dost časově náročné.trochu jsem to uzpůsobil.ale je fakt dobrý.sežral jsem ho s mladým celý.a bez másla :-)

      17.05.2016 11:49:35

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Můj první domácí kváskový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.