reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Můj první domácí kváskový chléb

Asi 3 roky jsem sbírala odvahu na kváskový chléb. Nejprve jsem založila žitný kvásek podle Petera Reinharta, potom jsem se pustila do přípravy podle receptu a chléb se opravdu vydařil.


  • 3,0

    30×

    3 30
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 576 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 839 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 608 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 683 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

9. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně

9. 11. 2019

Postup přípravy

Založený žitný kvásek ráno vybereme z chladničky, když se ohřeje na pokojovou teplotu, přikrmíme ho 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody, promícháme dřevěnou vařečkou, přikryjeme na volno mikroténovým sáčkem a necháme ho na pultě do večera pracovat při pokojové teplotě, večer kvásek znovu promícháme.

Do mísy večer prosejeme 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, promícháme, přilijeme 400 ml aktivního žitného kvásku, cca 100 ml vlažné vody a zpracujeme v robotu na vláčné pružné polotuhé těsto, vytvarujeme bochník, přikryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě vykynout do dvojnásobného objemu přibližně 10 - 12 hodin přes noc, za ten čas díky kvásku těsto viditelně zvětší svůj objem.

Vykynuté těsto následující ráno pomocí stěrky z umělé hmoty uvolníme z mísy na pomoučněnou desku. Na desce těsto dvakrát přeložíme a vytvarujeme z něj bochník. Bochník opatrně přeneseme do kulaté jenské mísy vystlané pečícím papírem, dáváme pozor, abychom při manipulaci s těstem nevytlačili z něho početné vzduchové bublinky. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, až opět viditelně zvětší svůj objem - asi 2 hodiny.

Rozehřejeme troubu na 230 °C, chléb přikryjeme vrchem jenské mísy, vložíme péct do trouby a pečeme 30 minut při této teplotě. Potom odkryjeme a vrch bochníku potřeme studenou vodou, aby vznikla pečením na povrchu křupavá kůrka. Pečeme ještě 15 minut odkryté do požadované hnědé barvy, poté vybereme z trouby, upečený chléb dáme na mřížku a znovu potřeme ještě horký bochník studenou vodou, čímž získá chléb lesk, potom přikryjeme čistou utěrkou a necháme úplně vychladnout.

Vychladlý domácí kváskový chléb můžeme pokrájet na krajíce a podávat. Chléb je lehoučký a vzdušný, uvnitř má měkkou vláčnou nadýchanou střídku s početnými oky a na povrchu krásně vypečenou křupavou kůrku. Chléb má výbornou chuť a je přímo požehnáním pro ty, kteří nesmí konzumovat kynutý chléb s droždím, úžasně chutná však i zdravým lidem.

Pokud jednou kváskový chléb zkusíte doma sami připravit a upéct, stanete se závislým na doma pečeném kváskovém chlebu, který vydrží déle čerstvý než ty z obchodu s různými éčky a nikdy více je už nebudete kupovat. Domácí kváskový chléb můžeme ochutit fenyklem, celým kmínem, různými semínky a jiným kořením podle vlastního uvážení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Můj první domácí kváskový chléb

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Můj první domácí kváskový chléb

      ahoj @jezevec cherokes,
      si ma krásne rozosmial :D
      ano, časovo je trochu náročný, přesto moc dobrý :-)
      my jsme ten první chléb taky tak sežrali na posezení celý, ješťě teplý a bez másla, a na druhý den jsem dělala další :D
      Děkuji za úpřimný a hezký komentář.
      Mějte se oba hezky! zdravím Vás srdečně-

      17.05.2016 18:40:38

    • jezevec cherokee
      jezevec cherokee

      kváskový chleb

      dost časově náročné.trochu jsem to uzpůsobil.ale je fakt dobrý.sežral jsem ho s mladým celý.a bez másla :-)

      17.05.2016 11:49:35


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Můj první domácí kváskový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.