Cibuli oloupeme a nakrájíme. Není nutné na velmi najemno. Nakrájíme na kostičky papriku. Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na kostky. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky. Do masa vsypeme gulášové koření, pořádně promícháme a necháme odležet. Při čištění masa nemusíme být příliš důkladní, za dlouhé hodiny vaření se v guláši leccos ztratí.
Založíme oheň pod kotlíkem. Používám 15-litrový kotlík. Do kotlíku vložíme sádlo. Když sádlo povolí, vložíme vepřový bůček a pomalu restujeme, až na škvarky, které pak vybereme. Dobře se hodí na okamžitou konzumaci s chlebem a chlazeným pivem. Pak nasypeme do kotlíku cibuli a smažíme do zesklovatění. Dáváme pozor, aby se cibule nepřipalovala na okraje kotlíku.
Přidáme maso. Intenzivně mícháme a jen opatrně přikládáme na oheň, aby se maso nepřipálilo. Maso musí pustit šťávu tak, až v ní skoro plave. Přidáme nakrájenou papriku, rajčata, přisypeme sladkou i pálivou papriku, pepř, vložíme 3 velké očištěné brambory na zahuštění, zamícháme a přilijeme asi 2 l vroucí vody. Teď už můžeme guláš s citem osolit. Po dolití vody se guláš pod pokličkou vaří asi 2 hodiny. Musíme občas promíchat a přiložit na oheň. Oloupeme a nakrájíme zbytek brambor, připravíme si česnek.
Ochutnáme maso, jestli dostatečně změklo, přilijeme ještě asi 2 l vroucí vody a jedno pivo pro lepší chuť. Na poslední půlhodinu vaření přidáme nakrájené brambory. Dosolíme s ohledem na to, že brambory sůl z vody vytáhnou, přidáme majoránku, malou chilli papričku nakrájenou nadrobno a rozmačkaný česnek. Když se brambory uvaří, guláš odstavíme z ohně a můžeme podávat.
Můj kotlíkový guláš rozdělíme na porce. Každou porci posypeme na kolečka nakrájenou cibulí. Kotlíkový guláš chutná nejlépe s chlebem a vychlazeným pivem.