reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Můj kotlíkový guláš

Recept na můj hovězí kotlíkový guláš, který vždy zaručeně chutná a pořádně zasytí.


  • 4,7

    108×

    4,6 108
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Není nutné na velmi najemno. Nakrájíme na kostičky papriku. Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na kostky. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky. Do masa vsypeme gulášové koření, pořádně promícháme a necháme odležet. Při čištění masa nemusíme být příliš důkladní, za dlouhé hodiny vaření se v guláši leccos ztratí.

Založíme oheň pod kotlíkem. Používám 15-litrový kotlík. Do kotlíku vložíme sádlo. Když sádlo povolí, vložíme vepřový bůček a pomalu restujeme, až na škvarky, které pak vybereme. Dobře se hodí na okamžitou konzumaci s chlebem a chlazeným pivem. Pak nasypeme do kotlíku cibuli a smažíme do zesklovatění. Dáváme pozor, aby se cibule nepřipalovala na okraje kotlíku.

Přidáme maso. Intenzivně mícháme a jen opatrně přikládáme na oheň, aby se maso nepřipálilo. Maso musí pustit šťávu tak, až v ní skoro plave. Přidáme nakrájenou papriku, rajčata, přisypeme sladkou i pálivou papriku, pepř, vložíme 3 velké očištěné brambory na zahuštění, zamícháme a přilijeme asi 2 l vroucí vody. Teď už můžeme guláš s citem osolit. Po dolití vody se guláš pod pokličkou vaří asi 2 hodiny. Musíme občas promíchat a přiložit na oheň. Oloupeme a nakrájíme zbytek brambor, připravíme si česnek.

Ochutnáme maso, jestli dostatečně změklo, přilijeme ještě asi 2 l vroucí vody a jedno pivo pro lepší chuť. Na poslední půlhodinu vaření přidáme nakrájené brambory. Dosolíme s ohledem na to, že brambory sůl z vody vytáhnou, přidáme majoránku, malou chilli papričku nakrájenou nadrobno a rozmačkaný česnek. Když se brambory uvaří, guláš odstavíme z ohně a můžeme podávat.

Můj kotlíkový guláš rozdělíme na porce. Každou porci posypeme na kolečka nakrájenou cibulí. Kotlíkový guláš chutná nejlépe s chlebem a vychlazeným pivem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Můj kotlíkový guláš

    Celkový počet komentářů: 14
    • Joope
      Joope

      Teda ide tam 3 kg mäsa a na 6 porcií. 500g na osobu :) je to spravne?

      31.05.2017 19:57:59

    • novak (tecka) 53
      novak (tecka) 53

      Vařil jsem ho na narozeninách,vřele doporučuji-vynikající

      27.06.2016 10:21:09

    • Andy
      Andy

      Ludia. Postup receptu by som pozmenil lebo uz v prvych krokoch je tento gulas pokazeny. Po osmazeni cibule treba dat prv mletu cervenu papriku!!! Nesmie sa pripalit lebo bude horka chut potom az pridat maso. Je to zaklad ktorejkolvek varianty kotlikoveho gulasu. S ostatnym nemam problem ved kazdy nech vari podla svojho, ale prosim zakladny postup treba vzdy dodrzat!!!

      01.05.2016 06:56:33


    • Miroslav
      Miroslav

      Komentář k receptu Můj kotlíkový guláš

      Guláš je super, dělám ho několikrát v kotlíku za sezonu přibližně stejným postupem. Co mě nikdy nenapadlo je ten začátek s bůčkem a škvarky. To je naprostá bomba!!! Nevím jak vy, já jsem je měl za 25 min. do křupkava. Samozřejmě sádlo si tak běžně dělám, ale překvapil mě ten rychlý čas. DĚKUJI za inspiraci.

      29.08.2014 20:45:44

    • David
      David

      Komentář k receptu Můj kotlíkový guláš

      Dobrý recept. Jen majoránka tam nemá co dělat, to není obyčejný guláš a kazí podstatu kotlíkového guláše. Místo bůčku použijte anglickou slaninu na kostičky. Prodává se i mix chilli papriček, které nechávám vcelku, je to barevnější a lahodné oku. :-)

      04.05.2014 19:54:12

      • Miro
        Miro

        Re: Komentář k receptu Můj kotlíkový guláš

        Do každého gulášu majoránka patrí, ale sa nesmie prevárať. Dáva sa do úplne hotového jedla. Mimochodom, vy všetci "taktiež kuchári" naučte sa realite, že každý guláš sa pripravuje na cibuľovo-paprikovom základe. Najprv sa orestuje cibuľa a pridá mletá červená paprika a až potom sa pridáva mäso. Teda pomaly sa udusí až pustí šťavu. Pochopte to konečne a nedajte sa mýliť na takýchto a podobných stránkach, kde sú zverejňované nezmysly!!! Prečítajte si profesionálne technologické postupy prípravy jedál. To, že si niekto vymyslí na Kysuciach, Tekove, Orave či Záhorí "blivajz" neznamená, že je to dobré. Český Polreich by vás nakopal do ri..., pretože dehonestujete potraviny.
        Tak to skúste s tým paprikovým základom. Samozrejme sa paprika nesmie páliť. Na to je tam ten kuchár alebo čo to je...

        29.09.2014 12:30:38

    • garmil
      garmil

      Já jsem to nechal přepočítat na 4 porce a také mi to ukazuje asi celkem 3 kg.masa což je nesmysl.Myslím že celý rozpis indegrijenci je nějaaký bluf.

      03.02.2014 17:27:21

      • Macho
        Macho

        Nevim jaky blazen by varil kotlikovy gulas pro 4 lidi, nevidim v tom zadny bluff, jestli chcete gulas pro4, tak leda doma na sporaku...

        13.02.2014 18:31:48

    • MsMischelka
      MsMischelka

      Gulášek je opravdu výborný. Mohu jen doporučit. Dělám ho každý rok několikrát :-)

      08.04.2012 16:59:43

    Nalezeno receptů: 14
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Můj kotlíkový guláš

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.