Nejprve smícháme sypké ingredience (cukr, prášek do pečiva, mouku a sodu) a pak přidáme tekuté suroviny (rozpuštěné máslo a mléko s rozšlehanými vajíčky). Vše promícháme jen nahrubo, protože muffinové těsto by se nemělo přemíchat. Následně přidáme nasekanou čokoládu.
Vezmeme postupně formičky nebo papírové košíčky a dáme do každého z nich dvě lžíce těsta. Do středu pak přidáme lžičku
borůvkového džemu. Zkusíme udržet kompaktní džemový kousek, výsledek bude efektnější. Pak přidáme další těsto a zakryjeme džem tak, aby byl košíček zaplněný zhruba do dvou třetin.
Při pečení muffiny naběhnou a vytvoří typickou čepici. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme 15 - 18 minut.
Muffiny s kousky čokolády a džemem uprostřed podáváme jako výborný zákusek.