reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Mrkvové karbanátky se sýrem

Recept na chutnou variaci bramboráků z mrkve ve tvaru karbanátků nebo tlustších placek. Pro porci pro více osob ingredience jednoduše násobíme.


  • 5,0

    14×

    5 14
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 817 hodnocení

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

23. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Postup přípravy

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Česnek prolisujeme, případně nasekáme na jemno. Sýr nastrouháme nejlépe na jemno, ale stačí i na hrubo, stejně se potom rozteče. Čím je sýra více, tím jsou karbanátky chutnější, jen pozor, aby nebylo více sýra než mrkve.

K nastrouhané mrkvi přidáme vejce a majoránku jako u bramborových placek. Dále přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný sýr. Můžeme také přidat čtvrt až půlku větší cibule nasekané na jemno. Nakonec směs osolíme a dobře promícháme. Já dávám soli půl lžičky, pokud máme více slaný sýr, dáme soli méně.

Přisypeme trochu mouky, rozmícháme a opakujeme, dokud těsto není dostatečně husté a není moc mokré, protože mokré těsto rozmočí strouhanku. Na druhu mouky nezáleží, já dávám polohrubou, moje matka dává dokonce krupici. Musíme ale dát pozor, abychom to s moukou nepřehnali, jinak to bude chutnat trochu jako chleba z mrkve. Směs ochutnáme a případně dosolíme.

Těsto necháme chvilku postát, obzvláště pokud používáme krupici. Lžící potom nabíráme směs a rukama tvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které v hlubším talíři obalíme ve strouhance. Hodně se u toho špiní ruce. Podle velikosti a množství variabilních ingrediencí bude karbanátků tak 5 - 6 na osobu.

Karbanátky smažíme na oleji, dokud nejsou hnědé a zvenku křupavé, tak pět minut z každé strany. Můžeme smažit i déle, pokud jsme paranoidní na syrová vejce a chceme je opravdu dobře propečené skrz naskrz.

Mrkvové karbanátky se sýrem před podáváním osušíme papírovými utěrkami. Podáváme teplé, nejlépe chutnají úplně čerstvé z pánve. Karbanátky můžeme jíst samostatně třeba s tatarkou, nebo jako přílohu k namáčení. Dají se jíst s různými druhy omáček a míchaných směsí, třeba na čínský způsob.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Mrkvové karbanátky se sýrem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.