reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Mramorový dort s pařížskou šlehačkou

Výborný recept na chutný dort vhodný pro různé slavnostní příležitosti.


  • 4,0

    4 4
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na ozdobu

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Postup přípravy

Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se 100 g hořké čokolády. Do šlehačky nalámeme čokoládu. Když se začne vařit, dáme ho pryč z plamene. Necháme vychladnout a na noc do druhého dne ji dáme do ledničky.

Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme s polovinou cukru do hladké tuhé pěny. V jiné míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem. Šleháme do pěny aspoň 5 minut. Objem se musí zvětšit.
Za stálého šlehání přilijeme olej a poté vodu a dále šleháme, dokud nám hmota lehce neztuhne a nevytvoří se tekutější pěna. Poté vmícháme mouku, prášek do pečiva a vznikne nám tužší hmota. Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků. Vytvoříme tím krásné hladké táhlé těsto.

Oddělíme menší polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Formu na dort si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté naléváme těsto tím způsobem, že nejdříve dáme větší lžíci světlého těsta a potom o trochu menší lžíci tmavého těsta. Tento proces opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.

Dort dáme péct do trouby při 180 °C na 30 minut a poté snížíme teplotu na 160 - 170 °C a pečeme dalších 20 minut. Potom propíchneme korpus špejlí, abychom zjistili, jestli se těsto nelepí na špejli. Pokud se ještě trochu lepí, necháme ještě chvilku péct.

Po vytažení z trouby vyndáme opatrně korpus z formy, můžeme počkat než vychladne, půjde to o trochu lépe. Jinak korpus rozřízne na tři vrstvy. Vrstvy rozmístíme samostatně na talíře vychladnout.

Mezitím si ušleháme krém. Čokoládovou hmotu zalijeme 250 ml smetany ke šlehání a vyšleháme. Pro lepší ztuhnutí můžeme použít ztužovač, ale není nutný. Pokud vám přijde krém málo sladký, můžeme osladit cukrem moučka.
Ve vedlejší nádobě vyšleháme dalších 250 ml smetany ke šlehání, kterou osladíme dvěma lžícemi cukru moučka a můžeme ztužit ztužovačem.

Čokoládový krém si rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu natřeme na spodní část korpusu a položíme na něj prostření část korpusu. Tu potřeme druhou třetinou krému a nakonec položíme poslední část korpusu. Vrchní část korpusu můžeme seshora lehce seříznout, aby byla pěkně hladká. Celý dort potřeme bílou šlehačkou. Zbylou třetinou čokoládového krému dort dozdobíme. Dále můžeme dort nazdobit ovocem nebo kakaem. Dort necháme odležet aspoň dvě hodiny před podáváním. Dort je ale nejlepší až druhý den.

Mramorový dort s pařížskou šlehačkou podáváme jako vynikající moučník při různých slavnostních příležitostech.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Mramorový dort s pařížskou šlehačkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.