reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Moravská kroupová jitrnice

Další recept na jitrnice, ale zase jinak.


  • 4,6

    54×

    4,5 54

Postup přípravy

Kroupy uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Vepřovou hlavu uvaříme samostatně v osolené vodě, můžeme přidat kořenovou zeleninu a celý pepř.

Uvařené a vychladlé kroupy zalijeme krví a necháme asi 30 minut postát. Vnitřní slaninu nakrájíme a vyškvaříme. Tekuté sádlo slijeme a usmažíme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, až chytne růžovou barvu. Maso z hlavy z části nakrájíme na kostky, zbytek pomeleme spolu se škvarky z vnitřní slaniny. Kroupy promícháme s masem a cibulí, česnekem, majoránkou a solí.

Směs na kroupové jitrnice plníme do dobře vypraných střev. Konce uzavřeme špejlí. Moravské jitrnice vaříme zvolna ve vodě 90 °C horké. Uvařené jitrnice poznáme při zkoušce tak, že je ostrou špejlí propíchneme. Nesmí vytékat ani růžová šťáva.

Uvařené moravské kroupové jitrnice vybereme z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku. Jitrnice necháme vychladnout.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Moravská kroupová jitrnice

    Celkový počet komentářů: 6
    • václav
      václav

      zabijačkové názvy

      To se zase předvádí nějaká ,,mařena,,,uváděje ,,moudra ,,téměř všude notoricky známá,,,toto funguje v Čechách několik stovek let ,,co kdyby uvedla třeba jak dělat Schvarvaldskou šunku,,kterou dělaji ve většině států Evropy nebo třeba Madarský uzený špek ,,,na to asi ta chytrolínka nemá !!!!

      26.02.2013 21:41:42

      • MAK.I
        MAK.I

        Re: zabijačkové názvy

        NEROZČILUJTE SE,

        TO POPISUJE SNAD NĚKDO Z VELKOMĚSTA, CO PRASE VIDĚL MOŽNÁ Z RYCHLÍKU, A V ŽIVOTĚ NEMOHL OCHUTNAT JELITO A JITRNICI ....
        ALE NEŽ ZVEŘEJNÍ SVÉ MYŠLENKY, MĚL BY SI O TOM NĚCO NĚKDE PŘEČÍST ...

        22.03.2013 10:19:30

    • Luděk
      Luděk

      Jelitoooooooooooooooo

      Tady si někdo plete pojem s prujmem.

      27.01.2011 20:43:25

    • zorinka
      zorinka

      Ty jsi ale jelito

      27.01.2011 15:37:23

    • Alena
      Alena

      Dobrý den,
      asi jste se spletli,toto je jelito, do jitrnic patří játra a ne krev. Taky mám dlouholetou zabijačkovou praxi.
      Mějte se fajn.

      27.01.2011 09:38:57

    • desto
      desto

      Jitrnice nebo jelita???

      Dobry den neni to omyl???Jitrnice alias jaternirnice je poněkud jineho složení.Přijde-li do vyrobku krev,kroupy je to jelito!!!Ale mooooožna se mýlim35let praxe v kuchyni,neni možna vše a doby se mění.
      Ahoooooooooooj.

      27.01.2011 07:12:05

    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Moravská kroupová jitrnice

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.