Recept na skvělou moravskou klobásu, která bude vždy vynikajícím pohoštěním při posezení s přáteli.
2 stroužky | česnek |
1 lžička | majoránka |
1 špetka | muškátový oříšek |
200 g | hovězí kližka |
0.33 lžičky | mletý zázvor |
200 g | vepřová kýta |
2 lžičky | mletá sladká paprika |
0.33 lžičky | mletý černý pepř |
1.5 kg | vepřová krkovice |
1 dl | studená voda |
1 lžička | mletá uzená paprika |
40 g | praganda |
podle potřeby | |
---|---|
vepřové střevo |
Nejdříve si nameleme nahrubo 1,5 kg vepřové krkovice, důkladně promícháme s 30 g pragandy a necháme směs odležet. Tímto krokem jsme si připravili tzv. vložku. Na tzv. spojku v mlýnku na jemno umeleme 200 g hovězí kližky a 200 g vepřové kýty. Tuto směs rozmělníme v robotovi a vmícháme do ní 10 g pragandy a postupně vléváme 1 dl ledové vody, dokud nevypracujeme jemnou pojivou hmotu. Tento tzv. prát ochutíme třetinou lžičky mletého pepře, 1 špetkou muškátového ořechu, třetinou lžičky zázvoru, 1 lžičkou majoránky, 2 lžičkami sladké papriky, 1 lžičkou uzené papriky a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme tzv. vložku a důkladně vše promísíme. Na mlýnku s nástavcem plníme do vepřového střívka až do konce a poté přetáčením vytvoříme nožky klobás. Klobásy vložíme do udírny a udíme za velmi nízké teploty cca 5 - 6 hodin. Pokud při uzení neudržíme prsty na klobásách kvůli vysoké teplotě, pak je potřeba teplotu snížit. Moravskou klobásu podáváme s chlebem jako chutné pohoštění k různým příležitostem.
Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup
V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena