
Moravská čalamáda
Domácí čalamáda ze zelí, paprik, cibule a nezralých rajčat.
-
4,9
18×
-
0×
Domácí čalamáda ze zelí, paprik, cibule a nezralých rajčat.
18×
0×
6 ks
1 lžíce
500 ml
1 lžíce
1 kg
1 hlávka
6 ks
150 g
250 g
250 ml
Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme nadrobno. Vše pečlivě prosypeme solí, promícháme a vložíme do plátěného sáčku. Ten zavěsíme nad nádobu, do které vykape (necháme přes noc) šťáva ze zeleniny. Šťávu si můžeme uschovat a použít ji třeba pod maso na dušení. Vykapanou zeleninu dáme druhý den do mísy a zalijeme ji horkým octem.
Směs promícháme a necháme odležet 6 hodin. Pak zeleninu vymačkáme, přidáme hořčičná semínka, důkladně promícháme a směs napěchujeme do sklenic.
Ocet, kterým jsme zeleninu přelévali, přecedíme, přidáme vodu a podle chuti cukr. Nálev potom svaříme, necháme vychladnout a lehce jím sklenice se zeleninou zalijeme. Sklenice dobře zavíčkujeme, případně převážeme celofánem.
Moravskou čalamádu nesterilujeme!!!