reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Moje svíčková na smetaně

Recept na klasickou svíčkou, rychlou a chutnou.


  • 4,4

    43×

    4,4 43
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Postup přípravy

Po důkladném omytí a osušení masa do něj vytvoříme otvory, do kterých budeme dávat slaninu. Aby se nám lépe do masa vkládala, necháme ji na chvíli ztuhnout v lednici. Na špalíčky nakrájenou slaninou prošpikujeme díl masa a pouze opepříme, protože sůl porušuje masovou strukturu, takže by nám z něj vytekla šťáva. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a polovinou oleje. Prošpikované maso vložíme do hlubší mísy a zeleninovou směsí ho zalijeme. Uložíme do lednice a necháme marinovat jeden den.

Po této době, která může být i delší, maso ze zeleninového nálevu vyjmeme a na rozpáleném oleji maso vcelku ze všech stran orestujeme. Potom ho z kastrolu vyndáme a na tomtéž oleji orestujeme zeleninu dozlatova spolu s kůrou z poloviny citronu. Jakmile bude zelenina osmahnutá, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme připraveným hovězím vývarem. Ten přivedeme k varu a do hrnce vložíme opečené maso. Dusíme cca 2 hodiny pod pokličkou, než maso nezměkne. Poté jej z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky nebo nějaké látky, aby nám neokoralo.

Pojďme na svíčkovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a tuto směs postupně zašleháváme do vařícího hrnce s vývarem a zeleninou, omáčka nám bude pěkně houstnout. Ochutíme solí, převařeným octem, cukrem a citronovou šťávou. Vaříme přibližně půl hodiny a přidáme smetanu. Svíčkovou ještě chvíli povaříme. Potom zeleninu scedíme přes hustý cedník. Na této proceduře si dáme záležet, protože nejvíc ovlivňuje barvu a chuť svíčkové. Dbáme na to, abychom protlačili co nejvíce zeleniny. Opět krátce povaříme a případně dochutíme.

A moje svíčková na smetaně je na světě. Podáváme ji s houskovým knedlíkem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Moje svíčková na smetaně

    Celkový počet komentářů: 16
    • Pavel Kubík
      Pavel Kubík

      Komentář k receptu Moje svíčková na smetaně

      Já to tedy předem i osolil a nestalo se nic

      16.01.2016 18:11:08

    • Jandová
      Jandová

      Komentář k receptu Moje svíčková na smetaně

      Ještě, že je to vaše svíčková, protože otrestovat maso a pak zeleninu na oleji? ...no, do svíčkové patří jen máslo a slanina. Naše omladina nechce prošpikované maso, takže špek vypeču a pak na něm opeču maso i zeleninu. Takže je v omáčce o podstatný díl tuku míň.

      18.01.2014 09:07:10

      • Adamcová
        Adamcová

        Re: Komentář k receptu Moje svíčková na smetaně

        Bože, my jsme vážně děsnej národ. Nevím proč věčně řešíte co kam patří a co ne. Sto kuchařů, sto receptů, ale hrát si na toho, kdo přesněji ví ,jak je to správnější je ubohé. Svíčkovou nesnáším, což není případ mého manžela, který ji ochutnal už od desítek kuchařů a tuto variantu úplněk miluje . Pokud se Vám recept nelíbí, tak si to vařte jinak a neotravujte poučkami. A

        12.07.2015 14:41:59


    • Ferda
      Ferda

      Rychla svickova pro tchyni

      1 plochy talir, na nej postavim nekolik svicek (podle jejiho veku) zapalim svicky a servuji. Jak jednoduche...

      17.01.2014 04:58:15

    • pusinka
      pusinka

      dokonale okopírováno-ale slovo od slova -bravo !!!!

      čerpáno odsud-http://www.receptsvickov a.cz/

      Ingredience:
      •600 g hovězího zadního nebo svíčkové
      •100 g slaniny
      •2 - 3 mrkve
      •půl středně velkého celere
      •1 - 2 petržele
      •2 cibule
      •1 litr hovězího vývaru
      •4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
      •2 - 3 polévkové lžíce octa
      •3 polévkové lžíce cukru
      •cca 5 kuliček černého pepře
      •cca 5 kuliček nového koření
      •bobkový list
      •čerstvý tymián
      •1 citrón
      •cca 60 g hladké mouky
      •50 g másla
      •200 ml smetany •sůl •ocet Postup přípravy - Svíčková Marinování masa na svíčkovou představuje důležitý předstupeň gastronomického zážitku. Maso integruje chuť zeleniny a koření a navíc bude křehčí. Po důkladném omytí a osušení masa do něj vytvoříme otvory, do kterých budeme dávat slaninu. Aby se nám lépe do masa vkládala, necháme ji na chvíli ztuhnout v lednici. Nakrájenou na špalíčky prošpikujeme díl masa a pouze opepříme, protože sůl porušuje masovou strukturu, takže by nám z něj vytekla šťáva. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a polovinou oleje. Prošpikované maso vložíme do hlubší mísy a zeleninovou směsí ho zalijeme. Uložíme do lednice a necháme marinovat jeden den. Po této době, která může být i delší, maso ze zelenninového nálevu vyjmeme a na rozpáleném oleji maso vcelku ze všech stran orestujeme. Potom ho z kastrolu vyndáme a na tomtéž oleji orestujeme zeleninu dozlatova spolu s kůrou z poloviny citrónu. Jakmile bude zelenina osmahnutá, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme připraveným hovězím vývarem. Ten přivedeme k varu a do hrnce vložíme opečené maso. Dusíme cca 2 hodiny pod pokličkou, než maso nezměkne. Poté jej z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky nebo nějaké látky, aby nám neokoralo. Pojďme na svíčkovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a tuto směs postupně zašleháváme do vařícího hrnce s vývarem a zeleninou, omáčka nám bude pěkně houstnout. Ochutíme solí, převařeným octem, cukrem a citrónovou šťávou. Vaříme přibližně půl hodiny a přidáme smetanu. Ještě chvíli povaříme. Potom zeleninu zcedíme přes hustý cedník. Na této proceduře si dáme záležet, protože nejvíc ovlivňuje barvu a chuť svíčkové. Dbáme na to, abychom protlačili co nejvíce zeleniny. Opět krátce povaříme a případně dochutíme. Svíčková je na světě. TAKŽE SE PTÁM-ČÍPAK JE TO RECEPT?????

      16.01.2014 14:32:11

    • Eva
      Eva

      svickova-v jednoduchosti je krasa

      Svickova at se vari tak ci onak nebo pokazde stejne se konecna chut casto podari jinak,,,,,,,
      Za prve do svickove se dava vyrovnane mnozstvi KORENOVE ZELENINY- tady v tomto receptu chybi petrzel,,,,
      Za druhe maso se vzdy soli a pepri na povrchu, maso se pouziva vzdy zadni hovezi nejlepsi je falesna svickova tak zvana kulata plec,( chtela bych videt kdo by si dovolil koupit pravou svickovou za 580 az 680 kc na omacku) soli se beze strachu o nejake vyteceni stavy nemuze byt rec, protoze se maso po usmazeni cibule a zeleniny,koreni opece na tuku zakladu ze vsech stran, nakonec se ze vsech stran potre jemne polotucnou horcici, vse se zalije hovezim bujonem, okyseli citronem(kousek kury ale jen maly kousek tam hodim take ) a dusi se v troube az je maso mekke(asi tak 3,5, hodiny) Potom prijde zazrak dobre omacky,,maso se vyjme,,,omacka se zahusti moukou, vyjme se vsechno koreni to je velmi dulezite, aby tam nezustala ani kulicka,, zalije se smetanou, necha se jen lehce probublat a vse se rozmixuje,prida se troska cukru aby se rozvinuly chute, dosoli se,mixovanim se nejen ziska barva, ale i vsechny chute zustanou v omacce.,,,maso se jiz davno nenaklada, aby se co nejmene ztratili ziviny v mase,,,,toto je recept na klasickou svickovou,,,,

      18.01.2012 08:45:19

      • Michael
        Michael

        Re: svickova-v jednoduchosti je krasa

        Když zahušťujete moukou, musíte to nechat alespoň 20 minut provařit, jinak je z omáčky ta mouka cítit - "chlupatý jazýček" to pozná :-)

        15.11.2012 22:44:15

      • Michael
        Michael

        Re: svickova-v jednoduchosti je krasa

        Ta PETRŽEL tam ale je, 1-2ks!

        15.11.2012 22:47:35

      • Jitus30
        Jitus30

        Re: svickova-v jednoduchosti je krasa

        Takhle take delam,jen ja davam dostatek zeleniny,takze pak mouka vubec neni potreba. Naopak jeste kolikrat musim rozredit vyvarem ;)

        31.12.2015 14:08:57


    Nalezeno receptů: 16
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Moje svíčková na smetaně

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.