Na lžíci másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Hodíme na ní cukr, bobkový list, špetku tymiánu, nová koření, celé pepře, hřebíček i skořici. Jen to přesmahneme a dáme na to rajský protlak.
Jak protlak začne pobublávat, přilijeme vývar - ideálně hovězí (já jej jednou za čas navařím skutečně hodně a zamrazím do 250 ml kostek), ale v nejhorším i zeleninový a dáme pomaloučku tahem vařit.
Mezitím si uděláme jíšku, na rozpuštěné zbylé máslo dáme zasmahnout hladkou mouku a dáme do omáčky. Povaříme ještě cca 15 minut.
Nakonec přidáme ocet, pokud je na nás omáčka málo sladká, tak dosladíme, nezapomeneme dosolit.
Rajskou omáčku podáváme s knedlíkem a masem nebo s těstovinami. Další variantou je nakonec do omáčky přidat kelímek kysané smetany.