reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Moje celozrnná pizza

Recept na vynikající pizzu, která nám doma velmi chutná. Já pizzu peču na 2 plechy, ale záleží na velikosti i tvaru formy. Vegetariáni můžou vynechat salám a šunku.


  • 4,1

    4,1 9
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka

podle chuti

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 840 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 609 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Postup přípravy

Smícháme špaldovou mouku, olej, sůl, vodu, sušené droždí a těsto vařečkou vypracujeme. Poté necháme těsto hodinu na teplém místě kynout.

Dále si připravíme omáčku na potření těsta. Nakrájíme si cibuli s česnekem a osmahneme na pánvi. Po osmahnutí cibule a česneku přidáme rajčata z plechovky, ale bez šťávy. Celé krátce podusíme, dochutíme solí a pepřem a omáčku lehce rozmixujeme. Malé kousky rajčat můžeme nechat, nebo je možné omáčku rozmixovat úplně dohladka.

Po vykynutí těsto rozpůlíme a první polovinu vyválíme na velmi tenký plát, u kterého mírně zvedneme a zatočíme okraje. Potřeme polovinou množství omáčky a můžeme poklást žampiony, šunku, salám, olivy, zeleninu nebo jakékoliv jiné suroviny podle chuti. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. To samé uděláme s druhou polovinou těsta.

Celozrnnou pizzu pečeme v předehřáté troubě na 175 °C zhruba 10 minut.

Moji celozrnnou pizzu nakrájíme a podáváme jako chutný hlavní chod.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Moje celozrnná pizza

    Celkový počet komentářů: 3
    • elix
      elix

      Droždí používám čerstvé, ale jen to kvalitní. Nemělo by být mazlavé, stačí ho míň a hlavně nezanechává v těstě charakteristickou pachuť.

      13.10.2014 21:05:11

    • elix
      elix

      Sůl a olej značně zpomalují kvasinky v činnosti, proto se pro jejich dobré nastartování do kvásku nepřidávají. Co se týká množství ol. oleje, tak myslím zvyšuje křupavost vypečeného těsta. Okraje pečené pizzy by měly být po upečení pěkně vybarvené. S těstem se nijak nemazlete, chce to jakoby vždy prohníst, přeložit, prohníst, ... Na povrch se při hnětení musí dostávat čestvé těsto ze vnitř, je to trochu makačka. Kynout nechávejte asi tak na dvojnásobek původního objemu, překynutí těsta je lépe se vyvarovat. Kynout to dejte zpět do vailinku a překryjte utěrkou (zabraňte osychání). Doba kynutí silně závisí a teplotě těsta, u mně asi tak 15 až 20 minut.

      13.10.2014 20:55:20

    • elix
      elix

      Podělím se o jednu veledůležitou zkušenost týkající se pečení. Občas ji doma peču v kamínkách na dříví. Mají sice na troubě teploměr ale prostě někdy se to povede, že to hicuje a někdy jeden myslí, to už se dopeče, tak už nepřiložím, a ono ne. Prostě to není elektrika s termostatem, oto bohatší jsou ale zkušenosti. Moje háklivá slinivka mi dá vždy přetěžce za vyučenou, když snim něco jen s náznakem přepáleného a to je to, s čím jsem při pečení pizzy dlouho bojoval. Obloha už prostě byla hotová ale těsto nebylo ještě dost dopečené. Jenže jak jsem vypozoroval, tak čím víc trouba hicuje a pečení je rychlejší, tak tím se víc upeče těsto a okraje, a obloha přitom zůstane v pohodě. A zas naopak, když je teplota nízká, tak obloha už toho má dost a okraje se ale nedopekly. Takže moje rada je, péct pizzu asi tak 8 až 10 minut. To chce na elektrické troubě asi tak 230 až 240 oC. V elektrice jsem ji myslím myslím pekl uprostřed, v kamínkách ale dole (pečou víc shora). Tak vyzkoušejte, co je lepší : ))

      Ještě přidám složení jedné z mých oblíbených pizz: plátky oloupaných a vydlabaných rajčat, na každý plátek tenčí plátek česneku, rajčata osolím, opepřím a pokapu z 1 lžíce olivovým olejem. Pak přes rajčata pokladu na plátky gorgonzoly (40 g, picante je zajímavá, vyzkoušejte ale i dolce), poházím přes to 40 g ementálu nakrájeného na kostičky a šup s tím do trouby. Jedna pizza je z 150 g mouky. Budete-li pilní, můžete si v létě rajčata oloupat, vydlabat a zavařit na zimu do zásoby. Na dvě pizzi pak vyjde jedna sklenička poloviční výšky (široká).

      Těsto dělám trochu jinak: 150 g mouky hladké, 150 g špaldové celozrnné hladké, ve vailinku měchačkou odhrnu mouku ke krajům, nadrobím tam cca 15g kvasnic, postupně přilévám 130 g vlažné (hlavně ne moc horké) vody a rukou promíchávám řídký kvásek z kvasnic a mouky, pak měchačkou trochu naházím mouku z okrajů na kvásek. Když se na mouce udělají trhliny, přidám 2 lžíce ol. oleje, 1/2 lžčky soli a udělám těsto.Sdílejte a šiřte : ))

      13.10.2014 20:35:29



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Moje celozrnná pizza

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.