reklama
hledat uživatel
       

Miso

Výborná, velice zdravá a jednoduchá japonská polévka ze sojové pasty.


  • 3,4

    3,4 5
  • 30 min

Postup přípravy

Nejprve si do misky s vodou namočíme na kousky natrhanou řasu wakame a necháme řasu nabobtnat. Poté do hrnce nalijeme 1 litr vody a přivedeme k varu. Když voda mírně vaří, vložíme do ní kousek mořské řasy kombu o velikosti asi 10 x 10 cm. Řasu vaříme asi 10 minut. Nesmíme však vařit na příliš prudkém ohni. Až řasu vyvaříme, vyhodíme ji.

Poté do vývaru vsypeme instantní rybí vývar Dashi. Je to vývar ze strouhaného tuňáka. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Poté do vývaru vložíme na kostky nakrájené tofu (může být jemné i pevnější) a vaříme zase asi 5 minut. Poté si z hrnce odebereme bokem do mísy jednu naběračku vývaru a do něj vložíme podle chuti (přibližně 1 lžíci) pasty miso. Pastu v míse řádně rozmícháme tak, ať v ní nejsou kousky. Tuto kašičku vlijeme zpátky do hrnce a ztlumíme plamen na minimum. Miso se nesmí vařit, jinak ztratí své drahocenné živé kultury. Necháme polévku jen tak táhnout asi dvě minuty a odstavíme z plotny.

Nakonec přidáme nabobtnanou řasu wakame a podáváme. Polévku miso podáváme v miskách. Podle japonské tradice si polévku náležitě vychutnáte jen tehdy pokud u konzumace polévky budete hlasitě srkat. Má to dva důvody, srkáním se chuť lépe rozvine v ústech a nespálíte se. Doporučuji jednu maximálně dvě misky polévky denně.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Miso

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.