reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Míša dort - česká klasika

Recept na jedinečný a jednoduchý klasický český dort. Pokud máte rádi tvaroh, neznám nic, kde by ho bylo víc.


  • 4,3

    11×

    4,2 11
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

poleva

těsto



Energetická hodnota

1268 kJ / 303,0 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 703 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 939 hodnocení

Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem

7. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 678 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 754 hodnocení

Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět

6. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Chcete začít jíst zdravěji? Se salátem z červené rýže a quinoy nešlápnete vedle

6. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 742 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 631 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Postup přípravy

Troubu dáme předehřát na 180 °C. Vezmeme dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou. Osobně vysypávám raději hrubou, jde to lépe.

Připravíme si těsto na korpus. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky a navážíme všechny potřebné ingredience. Mouku s kakaem přesejeme přes sítko a pečlivě smícháme dohromady.

Změklé máslo s cukrem moučka a žloutky vyšleháme do pěny. Tentokrát se žloutky nezašlehávají do máslovo-cukrového základu, jelikož je másla příliš malý kousek. Z bílků a jedné lžíce ledové vody vyšleháme polotuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr krupici.

Šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne a po vytažení metličky stojí špičky pěkně vzhůru. Do vyšlehaných žloutků dáme polovinu mouky a polovinu sněhu a zamícháme. Totéž uděláme i s druhou polovinou. Nemícháme příliš jen tak, aby se těsto spojilo dohromady.

Takto připravené těsto vylijeme do formy, rozetřeme k okrajům, uhladíme a dáme péct na 15 minut. Před vytažením zkontrolujeme špejlí. Píchneme ji na pár místech do těsta. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Pokud ne, je potřeba ještě pár minut korpus dopéct. Po vytažení necháme korpus ve formě 10 minut odpočinout. Pak ho vytáhneme a dáme na mřížku úplně vychladnout.

Máme vychladlý korpus, můžeme si připravit krém. Máslo pomalu rozpustíme na nejnižší plotýnkový stupeň. Příliš ho nezahříváme. Po rozpuštění smícháme s tvarohem (kostka) a cukrem. Pokud v tvarohu nejsou hrudky, stačí smíchat ručně metličkou. V opačném případě dáme raději do robota.

Korpus upneme zpět do formy a rozetřeme na něj všechen krém. Dbáme na to, aby přiléhal jak ke korpusu dole, tak ke stěnám formy. Vrch pěkně uhladíme.

Ve vodní lázni (Na kastrolek s mírně vroucí vodou dáme misku tak, aby se nedotýkala hladiny.) rozpustíme máslo a čokoládu. Jakmile se rozpustí, přidáme lžíci mléka, zamícháme metličkou a ihned vylijeme na dort. Nakláněním Míša dortu ze strany na stranu necháme roztéct polevu po celé ploše. Je potřeba pracovat poměrně rychle, protože poleva tuhne.

Míša dort - českou klasiku dáme do lednice minimálně přes noc, aby ztuhl a natáhl vlhkost. Druhý den krájíme a klidně nahlas mlaskáme. Je to velká dobrota.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Míša dort - česká klasika

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.