reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Meruňková marmeláda s rumem

Meruňková marmeláda s rumem

Znovu nastala sezóna meruněk, a tak jsem už udělala první letošní meruňkovou marmeládu, kterou jsem obohatila rumem. Vyzkoušejte osvědčený recept na chuťově výbornou marmeládu.


  • 1,8

    34×

    1,8 34
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Energetická hodnota

4336 kJ / 1035,6 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Sklenice na zavařování a víčka vysterilizujeme (nejlépe v myčce na nádobí). Zdravé pěkné pevné meruňky omyjeme a odstopkujeme, ale neloupeme. Meruňky pokrájíme na poloviny a poté pomeleme na masovém mlýnku, případně rozmixujeme pomocí tyčového mixéru v hrnci na kaši. Drobné kousky ovoce nepřekážejí. Meruňkovou kaši přesypeme cukrem krystal, promícháme a odložíme na 24 hodin do chladničky, občas promícháme, aby se cukr rozpustil.

Na druhý den meruňkovou kaši vybereme z chladničky. Marmeláda se nejlépe vaří v litinových hrncích s nepřilnavým lávovým kamenem nebo smaltovaných hrncích. Do hrnců rozdělíme meruňkovou kaši tak, že do každého dáme asi 10 velkých naběraček oslazené kaše.

Na mírném plameni pomalu odpařujeme kaši za občasného promíchání. Když kaše začne houstnout, zvýšíme plamen na střední a za stálého míchání odpařujeme, dokud nebude už marmeláda dostatečně hustá a začíná se dělat cestička za vařečkou a marmeláda už zůstává na vařečce, o čemž se ještě přesvědčíme zkouškou želírování.

Na malý talířek vybereme lžičku horké marmelády, uprostřed lžičkou uděláme cestičku a pokud se marmeláda po vychladnutí neslévá v celek, je to ta správná hustota. Horkou meruňkovou marmeládu plníme do vysterilizovaných sklenic, povrch marmelády přelijeme lžící rumu, který použijeme ne z chuťových důvodů, ale jako ochranu před plísněmi a nežádoucím kvašením, je to přirozený konzervační prostředek.

Sklenice zavíčkujeme a odložíme vychladnout. Vhodnou nádobu vysteleme dekou, do které zabalíme horké sklenice s marmeládou a ponecháme zde do vychladnutí. Vychladlé sklenice označíme visačkou s názvem a datem. Hotovou marmeládu odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže, kde vydrží bez újmy i více roků, pokud ji dříve nespotřebujeme.

Je lepší plnit marmeládou menší sklenice, jejichž obsah spotřebujeme najednou. Po otevření sklenice marmelády, kterou jsme nespotřebovali, skladujeme v chladničce. Ve velkých sklenicích otevřená marmeláda může zplesnivět za krátký čas i v chladničce.

Meruňkovou marmeládu s rumem roztíráme podle chuti na chléb nebo různé pečivo. Tento způsob vaření domácí meruňkové marmelády je bez jakýchkoliv umělých konzervačních prostředků, umělých zahušťovadel, gelfixů, želírovacích prostředků a éček.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Meruňková marmeláda s rumem

    Celkový počet komentářů: 2

    • sikulka
      sikulka

      Komentář k receptu Meruňková marmeláda s rumem

      Skvělý recept ! Přesně takhle mě to učila moje babička,, jenom meruňky nemlela na masovém strojku, ale nakrájela na menší kousky. Večer zasypala cukrem, do rána pustily šťávu. Po troškách vařila,až se začala dělat cestička, bylo hotovo. Do každé sklenky navrch nalila lžíci rumu a zavíčkovala. Stejným způsobem dělala i jahody. Nepamatuju si, že by se někdy marmeláda zkazila.Dávám bodík!

      02.07.2017 03:37:58

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Meruňková marmeláda s rumem

        Ahoj sikulka,
        já dělala marmeládu takhle poprvé, meruňky jsem osobne nemlela /tak to bylo v puvodním receptu), já jsem neruňky i se šupkou rozmixovala tyčovým mixérem a ty malé kousky ovoce jsem ponechala, jednu sklenici jsem již darovala mému příteli, už ji otevřel a ochutnal a nemúže si tuto marmeládu dost vynachválit. Potom jsem ještě dělala meruňkový džem na dva spúsoby, tam jsem meruňky krájela na malé kousky, jak popisuješ ty sama a džemy jsou fantastické - receptíky přidám.
        Dékuji za milý příspěvek i bodík :-)
        Přeji hezký den)

        02.07.2017 05:44:06


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Meruňková marmeláda s rumem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.