reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Meruňková marmeláda bez konzervantů

Přišel čas zavařování, tak jsem udělala chutnou domácí meruňkovou marmeládu bez konzervantů, která jde u nás doma velmi na odbyt. Recept s podrobným návodem.


  • 3,9

    70×

    3,8 70
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Postup přípravy

Čerstvě obrané, zralé a nepoškozené meruňky omyjeme, vypeckujeme a vyřežeme případné kazy. Meruňky pokrájíme na menší kousky, přesně odvážíme a přesypeme do vyššího hrnce, ve kterém meruňky pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši, potom nemusíme meruňky loupat.

Hrnec s meruňkovou kaší dáme na sporák na nejvyšší plamen a stále mícháme. Když se začne tvořit pěna, plamen snížíme na minimum, přisypeme cukr krystal a promícháme. V průměru jde cca 700 - 1000 gramů cukru na 1 kg čisté váhy upravených meruněk. Je však lepší meruňky ochutnat, pokud nejsou dost sladké, zvýšíme množství cukru. Pokud jsou zase meruňky velmi sladké, množství přidaného cukru snížíme podle toho, jak sladké máme rádi.

Hrnec s oslazenými meruňkami za stálého vaření na nejnižším plameni a za stálého míchání vyvaříme na požadovanou hustotu. Když se nám zdá směs dostatečně hustá, přesně taková, jak hustou ji chceme mít, tedy se snížil celkový objem směsi přibližně o třetinu, t.j. meruňková směs zůstává na vařečce, už z ní nestéká a při míchání se tvoří cestička za vařečkou v hrnci.

Odebereme malé množství směsi na malý talířek, necháme asi 5 minut chladnout, uprostřed uděláme vařečkou cestičku. Talířek s meruňkovou směsí dáme na 5 minut do chladničky a pokud se nám směs neslévá dohromady a zůstává oddělená, máme marmeládu hotovou a můžeme plnit do sklenic.

Horkou meruňkovou marmeládu plníme do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, plníme asi 2 cm pod okraj, uzavřeme víčkem a naplněné sklenice obrátíme na 5 minut nahoru dnem, aby se víčka dobře přichytily. Poté sklenice obrátíme zpět a zkontrolujeme, naplněné sklenice s horkou marmeládou zabalíme do deky, zde je necháme, pokud marmeláda úplně nevychladne. Hotovou marmeládu odložíme na poličku do spíže. Po otevření uchováváme v chladničce uzavřené víčkem, dokud se meruňková marmeláda nespotřebuje.

Tato marmeláda je úplně bez konzervantů a éček, jakýchkoliv jiných přídavných látek a ochucení či želírovacích pomůcek. Marmeládu konzervuje samotný cukr, vydrží bez újmy i více než 2 roky. Takovou čistou marmeládu určitě v obchodě nekoupíme, protože je vlastní domácí a víte, co do ní dáte. A bonus navíc - je nepoměrně lacinější jako marmeláda koupená v obchodě.

Drobné rady na závěr, vařte vždy jen menší dávku ve vyšším hrnci, horká marmeláda totiž ráda dost vystřikuje, zabráníte tak zbytečným nepříjemným popáleninám a znečištění okolí. Vhodné je používat nerezové nádobí se sandwichovým dnem, marmeláda se vám nepřipálí, má totiž tendenci připalovat se.

K plnění sklenic používáme trychtýř se širokým otvorem dole - o průměru asi 5 cm, vyhnete se tak ušpinění sklenic a okolí lepkavou hmotou. Je výhodnější používat zavařeninové sklenice se závity se stejnými víčky, je to šikovnější než sklenice bez závitů, neboť marmeláda je opravdu velmi horká a dobré je plnit do menších sklenic, které po otevření rychle spotřebujeme.

Meruňková marmeláda bez konzervantů se výborně použije do zákusků nebo k plnění pečených buchet, můžeme s ní natírat palačinky anebo natírat na chléb. Marmeládu využijeme výborně ve studené i teplé kuchyni, v jídlech na sladko i na slano (na marinády na maso atd).

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Meruňková marmeláda bez konzervantů

    Celkový počet komentářů: 4
    • Alena Tihonová
      Alena Tihonová

      Meruňková marmeláda

      Dělám přesně takhle už několik let,akorát dávám 600g cukru na kilo.Výborná`!!!

      24.07.2019 09:14:26

    • lap
      lap

      Meruňkový kompot pro diabetiky

      Půlené očištěné meruňky naskládáme do skleniček a přidáme 1 čaj. lžičku soli, zalejeme převařenou vodou, uzavřeme a sterilujeme 20 min. při 80 C. Hodí se i k přípravě různých mas " na meruňkách " , i když v mém mládí jsme jídávali k hlavním jídlům kompot jako přílohu v kompotové misce a nedělali na talíři eintopf.

      24.07.2019 09:07:23

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Meruňková marmeláda bez konzervantů

      Ahoj lednimedidek, to mne moc těší :-)
      děkuji.

      07.08.2017 06:20:03


    • lednimedvidek
      lednimedvidek

      děkuji, je výbornej

      06.08.2017 16:11:40


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Meruňková marmeláda bez konzervantů

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.