Medovníkové řezy nejsou tak náročné na přípravu jako pravý medovník, přitom chutnají stejně skvěle.
těsto | |
---|---|
2 ks | vejce |
150 g | máslo |
2 lžíce | mléko |
2 lžíce | med |
150 g | cukr moučka |
1 balíček | vanilkový cukr |
450 g | hladká mouka |
1 lžička | jedlá soda |
krém | |
250 g | máslo |
1.5 lžíce | solamyl |
250 ml | mléko |
0.5 ks | citron |
150 g | cukr moučka |
1 balíček | vanilkový cukr |
1.5 lžíce | hladká mouka |
na potření | |
120 g | máslo |
3 lžíce | med |
300 g | ořechy |
100 g | cukr moučka |
Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout. Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče. Ale i v tom případě nemusíme zoufat, hmotu vyšleháme a dáme do lednice, krém krásně ztuhne.
Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracuje vláčné těsto podobné konzistence jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Doporučuji válet přímo na pečícím papíru, na kterém placku i upečeme. Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.) Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a 3 lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova. Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy.
Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe 2 dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.
Jednoduchý recept na domácí medovník: Naučíme vás ho krok za krokem
Medovník patří k velmi oblíbeným dortům. Jeho příprava se může zdát složitá, ale s trochou trpělivosti ji lze zvládnout. FOTORECEPT vše usnadní.
Bezkonkurenční medovníkové kuličky krok za krokem
Tento recept na medovníkové kuličky patří k nejoblíbenějším z cukroví. Vždycky se sní jako první a každý si žádá recept. Nechte se také inspirovat a překvapte rodinu i návštěvy opravdu lahodným cukrovím.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena