reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Medovník s vlašskými ořechy

Nejlepší recept na medovník. Zkoušela jsem jich hodně, ale vždy se vrátím k tomuto, je prostě nejlepší.


  • 4,7

    131×

    4,6 131
  • 1 h 30 min

  • 12×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na ozdobu

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Postup přípravy

Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme ve vodní lázni. Vyndáme z vodní lázně a přidáme vejce a ocet. Dobře promícháme a za stálého míchání postupně přisypeme mouku prosátou s jedlou sodou.

Vše propracujeme na hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na čtyři pravidelné díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru asi 26 cm. Používám na to kulatou dortovou formu, přičemž pláty by měly trochu přesahovat okraj formy. Přebytečné okraje se po upečení rozdrobí společně s mletými ořechy.

Těsto pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 5 minut. Upečené korpusy by měly mít medově hnědou barvu. Je to opravdu rychlé. Po upečení necháme pláty vychladnout.

Mléko smícháme s cukrem a moukou. Můžeme přidat lžíci medu. Při závěrečném posypávání bude vše na dortu lépe držet. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 10 - 15 minut. Hmotu necháme vychladnout, rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vše vyšleháme na hladký krém.

Jednotlivé medové pláty okrájíme podle dortové formy, aby byly všechny stejně velké. Dělám to tak, že na upečený plát přitlačím kulatou dortovou formou. Tím vyříznu potřebný tvar. Nemusí se nic pracně okrajovat nožem a všechny pláty jsou stejně velké.

Pláty potřeme krémem a slepíme. Krémem potřeme také celý povrch dortu. Odkrojené zbytky korpusu rozdrobíme, smícháme s nahrubo nastrouhanými vlašskými ořechy a celý dort posypeme. Osobně ořechy strouhám najemno. Medovník můžeme také dozdobit krémovými pusinkami.

Medovník s vlašskými ořechy necháme do druhého dne odležet v chladničce. Pokud děláte medovník narychlo kvůli návštěvě, stačí jej nechat v chladničce pár hodin.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Medovník s vlašskými ořechy

    Celkový počet komentářů: 9
    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Medovník s vlašskými ořechy

      na ztuhlý krém nic nepřilepíte,raději vedle hotového dortu nasypte hromádku ořechůpříborovým nožem nanášejte na boky dortu a nožem přitlačujte,dort pootáčejte,hezký den všem

      31.03.2014 17:40:36

      • Myrrha
        Myrrha

        Re: Komentář k receptu Medovník s vlašskými ořechy

        Do krému přidávám trochu medu (nahradím na váze část cukru medem, cca 2 lžíce medu) - pak krém lepí výborně a nic z něj nepadá :-)

        17.04.2014 13:33:07

    • Jana
      Jana

      Dělala jsem poprvé a musím říct, že je výtečný. :) Vybrala jsem si ho právě díky tomu, že jako drtivá většina neobsahuje salko a není zbytečně tak sladký. Jen jsem asi neodhadla tloušťku plátů a v troubě mi naběhly do obřích rozměrů, ale jsou krásně měkké, takže pro příště jsem poučena a určitě se k receptu vrátím. :) Jen mi za nic nešly "posypat" strany medovníku a všechno mi padalo kolem dokola, ale to jsou asi moje nešikovné ruce. :) Ještě jednou děkuji za recept a mohu jen doporučit. :)

      30.03.2014 09:03:03


      • Vendula
        Vendula

        Re: Výborný!

        Dobrý den,děkuji za zprávu,já to sypu až druhý den když je dort pěkně ztuhlý,je tak menší spotřeba a nemusíte se bát to tam pořádně připlácnout,ale padá mi to okolo také.Vendula

        30.03.2014 09:50:21

    • wendy.musut
      wendy.musut

      medovník peču už léta a vždy se po něm zapráší,já dělám krém který se skládá z 250ml. šlehačky,250g kysané smetany ,250gmouč.cukru a 250g vlaš.ořechů,šlehačku spařím s částí ořechů a po vychlazení našlehám šlehačem ,pak přidám ostatní přísady,dort namažu a posypu nastrouhanými ořechy i po stranách

      10.06.2011 17:06:15

    • Holka
      Holka

      Vynikající, peču při každé slavnostnější příležitosti a není ho nikdy dost.

      02.03.2011 10:17:33

    • evka.91
      evka.91

      Dobrý je to!

      Mňamóznííí

      12.11.2010 17:09:04

    • Myrrha
      Myrrha

      RADA !!! (+ pár tipů)

      Krém:
      Dnes jsem dělala medovník a krém mi nechtěl ztuhnout. Hledala jsem co doma mám a objevila Smetana-lix od Dr.Oetkra, tak jsem tam 2 sáčky nasypala a rozmixovala a nádherně to ztuhlo :-) !!!
      Cukru jsem do krému dala jen 100g a 2 velké lžíce medu.

      Těsto:
      Také jsem dala místo asi 2 - 3 lžic mouky kakaový prášek, což udělalo hezkou nahnědlou barvu :-)

      10.10.2010 02:01:11

    • maty
      maty

      Děkuji za skvělý recept. Medovník je výborný!!!

      05.03.2010 10:17:29


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Medovník s vlašskými ořechy

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.