reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Medovník podle Gruzínky

Opravdu pravý medovník - nepřeslazený a lahodný.


  • 4,0

    12×

    4 12
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 546 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Postup přípravy

Celé máslo, 2 lžičky jedlé sody a med nejdříve uvaříme ve vodní lázni. Za občasného promíchání vaříme asi půl hodiny. Směs pomalu červená, díky tomu bude mít medovník správnou barvu. Vejce, lžičku jedlé sody a hrnek cukru vyšleháme, přidáme do vařené hmoty a dalších 15 minut za stálého míchání vaříme. Hmotu necháme zchladit. Poté vmícháme hladkou mouku a těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Dáme ztuhnout do ledničky, aby se těsto nelepilo.

Z těsta vyválíme 4 tenké pláty, dobře se dělá na pečícím papíru (válíme přímo na válu, pak přeneseme i s papírem na plech), aby se dalo bez polámání z plechu sundat. Pláty na medovník pečeme při 170 °C asi 3 minuty. Hlídáme, aby se nespálilo. Upečené těsto má zlatou barvu.

Z mléka odebere 2 dl, zbytek dáme vařit. V odloženém mléce rozmícháme polohrubou mouku a vlijeme do vařícího mléka. Uvaříme kaši - bešamel. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem rozmícháme a postupně vmícháme bešamel, můžeme přidat i trochu rumu.

Pláty dáme na sebe a ořežeme do rovna, nadrobíme odřezky. Pláty slepujeme krémem a vrstvíme na sebe. Vrch medovníku podle Gruzínky také potřeme tenkou vrstvou krému a posypeme drobenkou z odřezků.

Hotový medovník podle Gruzínky nedáváme do sáčku, aby z něj nebylo bláto. Uchováme jej v chladu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Medovník podle Gruzínky

    Celkový počet komentářů: 1

    • kuchtička
      kuchtička

      Moc dobrý medovník. Jen té mouky se mi zdálo trochu moc, nemohla jsem vypracovat těsto, pořád se drobilo. Vyřešila jsem to tak, že jsem do něj přikápla trochu medu a hned se spojilo líp.

      13.02.2011 19:43:38


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Medovník podle Gruzínky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.