Medové řezy od maminky

1 h 30 min | cukroví | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1883x
Recept na medové řezy, jak je dělá moje maminka.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Začneme tvorbou plátů. Smícháme 200 g cukru moučka, 4 polévkové lžíce mléka, 70 g másla nebo tuku na pečení a 3 lžíce medu. Směs rozpustíme na sporáku, ale pozor, směs se nesmí vařit, pouze ji zlehka ohřejeme. Po rozpuštění přidáme 2 vejce, lžičku sody bikarbony a šlehačem rozmícháme na homogenní směs.

Na vál si nasypeme 600 g hladké mouky a uděláme důlek, do kterého postupně přimícháváme směs. Vytvoříme tak těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici (nejlépe přes noc).

Poté těsto rozdělíme na 4 kusy a každý rozválíme na velikost plechu. Pečeme na plechu na pečícím papíře přibližně 10 minut při 180 °C a sledujeme těsto, aby příliš nezhnědlo.

A můžeme se pustit do náplně. Uvaříme si pudink z 0,5 l mléka a 2 vanilkových pudinků (případně prášek Zlatý klas). Poté přidáme kousek tuku na pečení, čímž získáme hladší směs, v které se nebudou dělat v dalším postupu hrudky. Směs přikryjeme a necháme vychladnout. Přikrytím zabráníme vytvoření škraloupu.

Než nám náplň vychladne, promícháme si 200 g cukru moučka s tukem na pečení, ze které jsem si kousek vypůjčili do pudinku. Kdysi se to dělalo hezky vařečkou, ale dnes už můžeme použít šlehač. Čím déle mícháme, tím lépe. Musí z toho být pěna, ve které není cítit zrnka cukru. Po lžících postupně přimícháváme pudink a na závěr přidáme trochu rumu.

A jdeme do finále. Půlku náplně natřeme na plát, přikryjeme druhým plátem. Ten potřeme švestkovým nebo nějakým jiným kyselejším džemem. Klidně víc, ono si to těsto vezme. Položíme třetí plát, který potřeme druhou částí náplně a přikryjeme posledním plátem. Medové řezy od maminky položíme na chladné místo a zatížíme prázdným plechem s nějakým závažím, například knihou.

Necháme přes noc odležet a změknout. Nakonec potřeme polevou, kterou získáme rozpuštěním čokolády se ztuženým tukem. Ohříváme ve vodní lázni, ne přímo na plameni.

Medové řezy od maminky necháme odležet, nakrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.

maja_kozmo autor receptu:

Medové řezy od maminky

Počet přidaných receptů: 3

Ingredience

na porcí


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Medové řezy od maminky

Přidat příspěvek k receptu Medové řezy od maminky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept