Mazanec

2 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 349214x
Výborný a tradiční recept. Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě.
Komentáře receptu 148
Uvařil jsem to (Recept vařilo 122 lidí)


Postup přípravy receptu

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.

Těsto necháme vykynout na teplém místě.

Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

Upečený mazanec jíme tak, jak máme rádi.

autor receptu:

Mazanec

Počet přidaných receptů: 3

Ingredience

na porcí

Energetický příjem

Mazanec - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 1739 kJ / 415,4 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 3499 běžně 5999 Kč sleva 42 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
352 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Mazanec

Recept se nachází v 1243 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 6010 receptů
myš1
recepty 4616 receptů
Baboš
Moučniky 1638 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Mazanec

Celkový počet komentářů u receptu: 148
  • Špatný recept Nelly 18.03.2017 23:06:07

    Ten recept je katastrofální. Pecu už minimálně 20 let, vždy zkouším různé recepty, ale tenhle to tedy zabil. Vše jsem odvážila a dala dle receptu. Výsledkem bylo velmi řídké těsto, donktereho jsem během cca 20 minut hneteni musela dodat pomalu zbytek ty kg mouky. Teď to teda kyne, nabylo, ale obávám se, že toho droždí.mělo být vic...tady na tom.serveru nečtu nejprve komenty, ale mely by jste si to nejdřív ujasnit a pak teprve psát recept.

  • Komentář k receptu Mazanec Veronika 20.10.2016 13:06:34

    Presne dle receptu jsme těsto připravila v domácí pekárně. Máslo jsem ohřála v mléce v mikrovlnce. Mazanec je krásně nadýchaný, drží tvar a stačilo jen překlopit z pekárny na plech ;) Ideální recept pro pracující maminky :) Mazanec je krásný a chuťově perfektní.

  • Komentář k receptu Mazanec Jitka 28.03.2016 01:21:15

    Recept se povedl moc! a to jsem dávala vše až na mléko od oka a tynuté těsto běžně nedělám..

    Za zásadní skvělé rady považuji - zejména od Edy:

    - dát více droždí - já dala 2x sáček sušených po 8g

    - nedávat do kvásku sůl

    - promíchat napřed vejce, změklé (nerozpuštěné) máslo a cukr - než se přidá mouka s kváskem

    - držet vše stále v teple

    - řádně probouchávat

    - mouku přidávat a zapracovávat postupně až do té doby, než je těsto celkem tuhé, nelepí se, dělá bochníček samo

  • Výborný Eliška 27.03.2016 20:21:50

    Recept je výborný. Domácí pekárnu nemám a vše se povedlo. Stačí vše dělat s citem a nespěchat :).

  • mazanec pavel 26.03.2016 13:11:17

    mazanec se mě povedl.diky za recept

  • Mazanec recept pro pekárnu eda 22.03.2016 23:33:11

    Recept tak jak je uveden s 25g droždí je určen výhradně pro domácí pekárnu.
    Pro ruční přípravu je potřeba na 500g mouky celá krychlička čerstvého droždí.
    Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

    • Re: Mazanec recept pro pekárnu Eda 23.03.2016 09:26:20

      Pro úplnost:
      Zdrojem receptu je kniha Kuchařka naší vesnice z r. 1965.... ale žloutků jen 2 kusy, čerstvého lisovaného droždí 3dkg. Je dobré si uvědomit, že v minulé době se kynuté těsto zadělávalo často večer, dvakrát se přebouchávalo aby se do něj dostalo více vzduchu a následně zjemnilo, peklo se až ráno, mouka měla zcela jinou kvalitu a jako tuk se používalo sádlo. Každé dílčí vylepšení těsta směřující k jeho hutnosti- více žloutků, použití másla atd., prodlužuje u ručního hnětení schopnost těsta řádně vykynout. Pak se nelze divit, že místo pěkně vysokého mazance vytahujeme z trouby nízké placky, držíme-li se množství droždí dostačujícím před padesáti lety.

  • nevim Anna 21.03.2016 20:45:43

    Všechno jsem udělala správně tak jak je v receptu . Všechny suroviny jsou kvalitní . Ale recept je velmi špatný ! Nejsem spokojená !

    • Re: nevim eda 22.03.2016 23:23:06

      Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

  • Mazanec - vypracování těsta Bob 22.03.2016 08:43:59

    U kynutých těst je základ udělat kvalitní těsto. Těsto musí být perfektně vypracované .Nesmí být tuhé .Poznáte to tak,že po správném vypracování nelepí na ruce ,je nadýchané a když zarazíte prst do těsta ,díra po prstu se sama zavře.pak se nechá vykynout .

    Pokud těsto neumí někdo správně udělat ,má ho před kynutím tuhé ,atd.
    nemá cenu ho dávat kynout - protože výsledek je vždý špatný.

    Základ vždy používat čerstvé kvasnice !!!!

    Pokud někdo píše ,že recept je špatný -tak není chyba v receptu ,ale v tom kdo to dělá.

Celkový počet komentářů: 148
Nalezeno receptů: 148
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Mazanec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Nutričně hodnotná strava je důležitá jako základ správného vývoje dítěte a jeho zdraví v dospělosti, s tím jistě všichni souhlasíme. Jak ale ovlivnit, zlepšit či obohatit stravování dětí ve školních jídelnách a jiných kolektivech?

  • Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Často sami sobě nevěnujeme příliš pozornosti, dokud se někde neobjeví problém. Stejně tak zdravé oči, především v mladším věku, většina z nás považuje za samozřejmost. Naše oči jsou však každý den vystavovány mnoha nepříznivým vlivům, ať je to všudypřítomný prach, vítr, pyly, monitor počítače, klimatizace nebo dlouhodobé vypětí díky soustředění.




přidat nový recept