reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem

Recept jsem vymyslel z důvodu inovace svého jídelníčku. Svěží chuť fenyklu jde velmi dobře dohromady se zázvorem a vepřovým. Uvedená množství jsou orientační pro 8 porcí (cca 250 - 300 ml).


  • 4,0

    4 4
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 742 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 983 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 706 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Sběr černého bezu: Na limonádu, čaj, med i likér

25. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Dokonalá, přitom tak jednoduduchá: Píchaná buchta krok za krokem

24. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 765 hodnocení

Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči

23. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

22. 5. 2020

Postup přípravy

Hutné zeleninové jídlo s masem je dost vydatné a současně zdravé a nadmíru chutné. Je možno ho použít jako hlavní chod. Neobsahuje žádný glutamát ani modifikované škroby, které jsou zdraví tolik škodlivé. Přesto je jídlo chuťově excelentní. V případě přípravy pro malé děti vypustíme chilli a pepřem a solí velmi šetříme. Můžeme také částečně ubrat masa a nahradit ho zeleninou. V takovém případě můžeme dochutit malým množstvím česneku, který poskytne ostřejší "masovou" chuť.

Není nutno přesně odvažovat ingredience, spoléháme na cit. I přes použití vepřového masa je jídlo dostatečně dietní a vhodné i pro redukční programy. Vydatnější verzi je možné zasmažit běžným způsobem jíškou z mouky, nebo použít k zahuštění strouhaný brambor. Ovšem není to nutné.

Název "guláš" jsem použil proto, jelikož postup se velmi podobá vaření normálního guláše, s tím, že proces je urychlen přípravou v tlakovém hrnci. Celková doba vaření i s přípravou zeleniny by neměla přesáhnout 40 minut.

Přípravíme si gulášový základ. Ve větším tlakovém hrnci na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme pepř, bobkový list, nové koření, uzenou papriku a chilli. Dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Přidáme na kostky nebo nudličky nakrájenou krkovici, smažíme pár minut. Zalijeme asi litrem vody, osolíme a utěsníme poklicí. Od okamžiku varu vaříme 20 minut pod tlakem.

Než se maso uvaří, připravíme si zeleninu. Očistíme a nakrájíme ji na přiměřené kousky. Mrkev a petržel můžeme krájet jako kdybychom strouhali tužku, výsledek vypadá efektně. Z fenyklu odkrojíme vrchní tužší části stonků, rozkrojíme jej na čtvrtky a vyřízneme košťál. Pak ho nakrájíme na nudličky. Můžeme použít i jinou zeleninu, například kapustu, květák, hrášek, růžičkovou kapustu, žampiony, sušené, nebo čerstvé houby apod. Brambory krájíme na kostky asi 3 x 3 cm, aby se stihly uvařit se zeleninou.

Jakmile je maso uvařeno, polijeme hrnec studenou vodou, až nasaje vzduch. Pak je možno jej otevřít. Přidáme nakrájenou zeleninu, dolijeme vařící vodou do množství asi 2 - 5 l a vaříme již odkryté dalších 10 minut. Do hrnce utřeme oloupaný zázvor na jemném struhadle. Vlákna, která se zachytí na struhadle, do polévky nedáváme, pouze jemnou dřeň z druhé strany struhadla. NMasovo-zeleninový guláš nezapomeneme ochutnávat a dochutit solí a kořením.

Jakmile jsou brambory téměř hotové, odstavíme a necháme dojít dalších 5 - 10 minut. Nevaříme moc dlouho, zelenina by měla být "medium", aby neztratila zásaditou reakci v organismu. Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem podáváme samostatně, s chlebem nebo pečivem jako hlavní chod v kteroukoli denní dobu.

Odležením v chladu se chuť masovo-zeleninového guláše se zázvorem a fenyklem zlepšuje.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.