Nejprve připravíme fašírkovou směs na masové kuličky. Do mísy dáme mleté maso - mix hovězí a vepřové, maso osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou, přidáme vejce, ve vodě namočenou a poté pořádně vymačkanou žemli a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a zahustíme strouhankou na tvarovatelnou hmotu, kterou odložíme na 1 hodinu odpočívat do chladničky, aby se propojily všechny chutě.
Zatím očistíme a připravíme zeleninu. Cibuli pokrájíme na měsíčky, česnek na plátky, zelené papriky a kapii na hrubší kusy, feferonku pokrájíme na jemno, rajčata na měsíčky, jarní cibulku na hrubší kusy, cuketu na kolečka a nové brambory na měsíčky, ty necháme zatím ve vodě odpočívat a posekáme petrželovou nať. Masovou směs vybereme z chladničky a rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm, položíme je zatím na podnos.
V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na oleji cibuli a na jemno pokrájenou feferonku, potom necháme rozvonět plátky česneku a restujeme asi 1 - 2 minuty. Přidáme pokrájenou kapii a papriky, které opečeme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme, přidáme mletou sladkou papriku a za stálého míchání necháme úplně rozpustit. Dále přidáme pokrájená rajčata a Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém - recept
zde. zarestujeme, přihodíme pokrájenou jarní cibulku a na závěr kolečka cukety, které krátce opečeme.
Potom všechno podlijeme malým množstvím horké vody a vložíme připravené masové kuličky, lečo nesolíme, protože paprikový krém i masové kuličky jsou slané dost. Povaříme, až změknou masové kuličky, zelenina má zůstat al dente, nesmí se rozvařit, musí zůstat na skus.
Když se vaří lečo s masovými kuličkami, uvaříme v osolené vodě nové brambory, uvařené brambory scedíme a dáme je do hrnce s čerstvým máslem a posekanou čerstvou petrželovou natí, ve kterých brambory obalíme tak, že protřeseme brambory v hrnci a všechno je naráz hotové.
Masové kuličky v leču s cuketou podáváme horké. Nejprve na talíř nabereme hotové lečo s cuketou, poté vložíme uvařené masové kuličky a servíruje s novými brambory s máslem a petrželovou natí. Na talíři ještě okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Jde o velmi chutné, lehké a pikantní letní jídlo s jednoduchou přípravou, které je poměrně rychle hotové.