Abychom předešli čištění natrhaného ovoce, den předem si maliny i rybíz postříkáme vodou (hadicí), tím je zbavíme nečistot. Druhý den ráno si ovoce natrháme. Maliny můžeme trhat již bez "korunek" a rybíz (červený, bílý) potom jen obereme ze stopek.
Maliny i rybíz rozmixujeme a vlijeme do dostatečně velkého hrnce. Vsypeme cukr 2:1 a důkladně promícháme. Za občasného míchání přivedeme směs k varu a vaříme za stálého míchání 7 - 10 minut.
Necháme 2 minuty odstát a odebereme případnou pěnu. Kdo nemá rád malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasíruje. Poté ihned plníme marmeládu do umytých nahřátých sklenic a zavíčkujeme. Na pracovní desce je zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout".
Pak už stačí jen skleničky s marmeládou z malin a rybízu označit a uložit v chladu a temnu.