reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

Marmeláda z kdoulí se nesmírně hodí například na lívance nebo palačinky. Jako vedlejší produkt vznikne luxusní pomerančové želé.


  • 5,0

    20×

    5 20
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Energetická hodnota

57000 kJ / 13614,2 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Kdoule řádně omyjeme v hodně teplé vodě, abychom je zbavili chloupků i lepkavé voskové vrstvičky, která je pokrývá. Opravdu je potřeba každou individuálně omýt rukama, pouhý proud vody nestačí. Také pomeranče v horké vodě řádně umyjeme, protože budeme používat jejich kůru, která je obvykle ošetřena chemickými postřiky.

Pomeranče rozpůlíme a do kastrolu z nich vymačkáme šťávu. Nevadí, když do ní spadnou pecičky. Kůru nevyhazujeme. Kdoule oloupeme, přičemž slupku ihned vkládáme do pomerančové šťávy, aby nezhnědla.

Do druhého kastrolu nebo tlakového hrnce nakrájíme kdoule, ale jejich jaderníky (podobné jako mají jablka) přidáme do hrnce ke slupkám. Jaderníků stačí jen pár pro aroma uvolněné z jadérek, zbytek vyhodíme. Ze 3k g kdoulí bychom měli dostat asi 2 kg nakrájené kdoulové dřeně. Přidáme 2 dl vody a přivedeme k varu. V obyčejném hrnci vaříme asi 30 minut, ve tlakovém zhruba 10 minut.

Pomerančovou kůru pokud možno zbavíme bílé dužniny a v co největších kusech vložíme ke slupkám v pomerančové šťávě. Pokud je tekutiny málo, můžeme přidat několik dl vody tak, aby vše bylo ponořené. Vaříme v zakrytém hrnci asi 30 - 40 minut.

Kusy kdoulí, které se mezitím uvařily, za horka rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Vsypeme 1,6 až 2 kg cukru podle toho, jak kdo má rád sladké. Ještě chvilku necháme povařit, plníme do řádně vymytých skleniček a ihned za horka zavíčkujeme.

Mezitím se uvařily slupky, ze kterých se uvolnilo značné množství pektinu, takže šťáva má mazlavý až gelovitý charakter. Z kastrolu vyjmeme stranou kusy pomerančové kůry a šťávu slijeme přes cedník do širšího kastrolu. Další pektin ze hmoty zbylé v cedníku můžeme dostat ještě dvojnásobným přelitím asi 1 dl vařící vody a vymačkáním vařečkou nebo lžící. Vyjmutou kůru rozkrájíme na malé kostičky, asi 5x5 mm, a vhodíme zpět do procezené šťávy.

Přidáme 1 kg cukru na 1 l šťávy a odpařujeme tak dlouho, až šťáva začne želírovat. Pozná se to tak, že za horka stéká z vařečky tenkým nepřerušovaným čůrkem. Nebo je možné provést zkoušku nalitím malého množství na talířek vychlazený v ledničce. Pomerančové želé nalijeme do skleniček a za horka zavíčkujeme.

Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé jsou výborné k moučníkům nebo jen tak.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

    Celkový počet komentářů: 5
    • Marcela
      Marcela

      Komentář k receptu Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

      Ahoj, co děláte, aby šly kdoule oloupat. Jsou tvrdé jak beton. Dík za odpověď. Marcela

      20.10.2018 19:05:49

      • Kateřina
        Kateřina

        Re: Komentář k receptu Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

        Marcelo, je to o těžké ruční práci :-), ale výsledek stojí za to... Dobrá škrabka, pozor na puchýře. Horší mi přijdou jadřince a vůbec krájení. Nejlepší mi přijde samotné želé s pomerančovou šťávou a potom marmeláda půl napůl s citrónovou marmeládou. Musí se vařit nejdříve zvlášť, až závěr dohromady. Výborně se chutě doplňují. Ve špajzu na mě čeká košík kdoulí...
        Kateřina

        26.10.2018 13:50:14

      • Jana Š.
        Jana Š.

        Re: Komentář k receptu Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

        Kdoule dám na 1o minut do papiňáku.Pak je oloupu stejně jako brambory.V ruce mi zbyde jaderník - ten vyhodím.Pro jistotu zbylou hmotu propasíruji v cedníku s většími dírkami - To pro jistotu aby tam nezbyla slupka.Nic nekrájím,ale " projedu " tyčovým mixérem.Pak pokračuji dál.Abych docílila oranžové barvy,přidala jsem pomerančový sirup a dužninu z dýně Hokajdó.Ušetřila jsem čas a ruce.

        18.10.2019 23:30:47


    • Georgi
      Georgi

      Dobra vec se podarila, bezva dvojrecept

      22.11.2015 11:59:49


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.