reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Marmeláda z bezových květů

Marmeláda z bezových květů

Recept na neobvyklou marmeládu z bezových květů.


  • 4,8

    26×

    4,8 26

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.

Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny, uchováváme v chladu.

Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.

Želírovací prostředek připravíme podle návodu. V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.

Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.

Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Marmeláda z bezových květů

    Celkový počet komentářů: 7
    • Lenča68
      Lenča68

      Bezové květy se nemají vůbec proplachovat a už vůbec ne hodně. Tím se vlastně spláchne hlavně ten pyl, co je důležitý. Cedí se to přes plátenko, takže nějaký malý brouček nevadí.Namáčet jenom na 24 hodin a květy musí být všechny pod vodou, takže namačkat a zatížit něčím těžším. Jak je to nad vodou, začne to tmavnout a hnít a to je už k ničemu.Stačí želírovací prostředek a normální cukr.

      04.05.2019 14:56:46

    • mk
      mk

      a dávak ke Gelfixu ještě želírovací cukr, je nesmysl...tam se dává už jen normální cukr

      31.05.2017 16:51:03

    • mk
      mk

      nepřesné info

      nechat tři dny je dost dlouho-bohatě stačí den. určitě musí být v chladnu!

      31.05.2017 16:49:54


    • Jiřina Hermann
      Jiřina Hermann

      bezová marmeláda

      Marmeládu jsem dělala z 10ti dávek, nenechala jsem květy máčet 3 dny ale hned druhý den jsem marmeládu dělala a byla výtečná. Manžel i přátelé si ji moc pochvalovali. Příští rok ji budu opět dělat. Recept jsem si vytiskla a založila do šanonu mezi své recepty. Dík autorce receptu.

      16.06.2015 22:13:52

    • Helen
      Helen

      Komentář k receptu Marmeláda z bezových květů

      Tak já sem delala ze 7násobné dávky,,poprvé zhnilo a podruhé taky,,nevum zda budu mít t\ nervy to zkusit ešte jednou...

      16.06.2015 11:10:00

    • vehro
      vehro

      Zkusila jsem naložit květy do vody,ale 2 den se mi zdálo,že směs zapáchá. Nevím zda-li to bylo teplem (venku byli vedra). Nemá se dát směs do lednice?

      15.06.2015 17:53:39

    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Marmeláda z bezových květů

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.