reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Marlenka

Oblíbený moučník. Mlsejte i doma! Marlenku si nemusíte dopřát jen v restauraci.


  • 4,3

    184×

    4,2 184
  • 1 h 30 min

Ingredience

krém

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

25. 10. 2020

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Na pečící papír si obkreslíme 6x tvar, jaký si přejeme mít (pečící formu - kulatou nebo hranatou, můžeme použít i talíř).

Heru necháme rozpustit ve vodní lázni. Pak do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu s kořením. Směs mícháme přibližně 10 minut nebo použijeme elektrický mixer. Mícháme, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Pak jej odstavíme.

Do vyznačeného tvaru si rozdělíme 6x stejný díl těsta a stěrkou ho rozetřeme v co nejtenčí vrstvě. Těsto by mělo asi o 1cm přesahovat od obkreslení.

Každou placku pečeme dozlatova asi 7 - 10 minut. Pokud nemůžeme péct plechy najednou, zopakujeme postup 6x. Pozor na rychlost pečení. Těsto je dost rychle hotové.

Upečené placky odkrojíme pomocí šablony, kterou jsme použili. Přebytečné okraje nevyhazujeme. Najemno je rozdrobíme a použijeme na vrchní posyp marlenky.

Připravíme si krém. Máslo a kondenzované mléko vyšleháme šlehačem v hladký krém.

Sestavíme hotovou marlenku. Každý plát potřeme krémem a vrstvíme.

Nakonec vrch i boky marlenky mažeme krémem a sypeme drobky z odřezků.

Foto: Vojtěch Leman

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Marlenka

    Celkový počet komentářů: 40
    • Helena
      Helena

      Zkusila jsem a je opravdu luxusní,kamarádi řekli že je kupovaný.Ale nebyl.Uz kupovat nebudu marlenku

      16.05.2020 11:12:30

    • Květ
      Květ

      marlenka levá pravá

      chybí oříšky a ty taky už nenajdete v takovém množství jako v pravé už to pěkně odrbávají

      20.10.2018 07:57:38

    • JANA
      JANA

      Na pravou marlenku nikdy!!! recept nenajdete, je to jejich tajná receptura :-)
      Proč by to dělali? aby si to potom mohl každý pect doma? To by rychle marlenka skrachovala, lide by byli přežraníííí k prasknutí :-D pracuju v Marlence takže vím jak to tam chodí, a nikdo vám recept nedáá heheee s

      02.11.2015 09:11:48


    • Iveta
      Iveta

      Komentář k receptu Marlenka

      Zatím jsem u těsta a je výborné..! Naplň bude určitě taky dobrá.. Takže recept chválím.. :)

      04.08.2013 11:54:34

    • Frauci
      Frauci

      Super!!! I z americkych surovin se mi marlenka/medovnik povedla. Dekuji za recept.

      14.11.2010 02:38:12

    • Jitka
      Jitka

      Medovník či Marlenka?

      Vážené dámy, je podstatný rozdíl, mezi Marlenkou a Medovníkem. Marlenka je z piškotového těsta, kdežto Medovník je spíš hustější těsto.Také pátrám po receptu na Marlenku, ale zatím jsem na něj nepřišla. Snad se to jenou podaří. Jitka

      11.11.2010 10:30:38

    • martiny
      martiny

      prosil o zaslani na pravou marlenku predem dekuji

      28.05.2009 20:09:31

      • Kateřina
        Kateřina

        Re: Marlenka

        Je to jednoduché, na plech dáte pečící papír a na něm máte namalované kolečko nebo čtverec a těsto bude asi řídké, tak ho stěrkou rozetřete o trochu víc přes tu namalovanou čátu, abyste to pak mohla zaříznout a dort měla souměrný.

        15.08.2007 15:15:23


    Nalezeno receptů: 40
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Marlenka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.