Mandle jemně umeleme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Med rozmícháme v zahřáté pomerančové šťávě. Malou dortovou formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh.
Příprava těsta: Nejdříve promícháme všechny suché ingredience. Do mísy vložíme mleté mandle, prášek do pečiva, skořici, moučkový a vanilkový cukr, Potom do směsi vmícháme žloutky, rumovou esenci, med s pomerančovou šťávou a sníh z bílků.
Těsto naplníme do vymazané dortové formy a pečeme zvolna asi 35 - 40 minut.
Připravíme si karamelový krém. Plechovku slazeného kondenzovaného mléka vaříme ve vodní lázni asi 2 hodiny. Zcela vychladlé mléko vyšleháme s máslem dohladka.
Mandlový korpus podélně rozkrojíme a na řezu potřeme pomerančovou marmeládou. Celý dort potřeme karamelovým krémem a posypeme mandlovými lupínky. Dort odložíme do ledničky a několik hodin necháme krém tuhnout.
Mandlový dort bez mouky s chutí medu, pomeranče, vanilky, rumu a s karamelovým krémem podáváme ke kávě nebo čaji.