Mouku prosejeme s cukrem moučka. Přidáme vanilkový cukr, jemně nastrouhané mandle, na kousky nakrájený tuk na pečení a žloutek. Zpracujeme na vláčné těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme velké hvězdy. Kovové formičky na košíčky položíme na plech dnem vzhůru a poklademe na ně vykrájené hvězdy.
Přitiskneme je k formičkám a pečeme asi 10 - 12 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Po upečení necháme cukroví na formičkách mírně vychladnout a pak je opatrně sundáme. Střed každé kytičky vyplníme rosolem, který vybereme podle chuti. Posypeme barevnými cukrovými kuličkami a jemně poprášíme směsí cukru moučka a vanilkového cukru.
Mandlové kytičky s rybízovým rosolem budou krásnou a chutnou ozdobou každého vánočního stolu.