Maminčina zelňačka

1 hod | polévka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 18135x
Recept na klasickou zelňačku s klobásou a uzeným masem, jak mne ji na naučila maminka.
Komentáře receptu 3
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.

Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme.

Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme.

Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme.

Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.

Michy autor receptu:

Maminčina zelňačka

Počet přidaných receptů: 3575

Ingredience

na porcí
4,3
skvělý recept
18 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Maminčina zelňačka

Celkový počet komentářů: 3
  • Komentář k receptu Maminčina zelňačka Vlaďa 04.12.2016 11:32:22

    Výborná, ještě jsem tam přidal fialové fazole, jak to vařil kdysi můj děda a jeho děda a pro virgla . Tu papriku tam dával taky a když máte kvalitní maďarskou tak si to bez ní neumím představit. :-)

  • Komentář k receptu Maminčina zelňačka sikulka 11.02.2016 23:53:23

    Ano, to je zelnacka, jak ma byt.dobry recept a jeste lepsi polevka.

    • Re: Komentář k receptu Maminčina zelňačka virgil 15.02.2016 15:13:52

      Nevím, který "génius" kdysi vymyslel, že do zelňačky patří mletá paprika? Pak už to totiž je víc segedín než zelňačka.!! A nejhorší je, že to tak vaří i v restauracích!

Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Maminčina zelňačka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept