reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Maminčina zelňačka

Recept na klasickou zelňačku s klobásou a uzeným masem, jak mne ji naučila maminka.


  • 4,6

    57×

    4,6 57
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 297 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.

Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme.

Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme.

Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme.

Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Maminčina zelňačka

    Celkový počet komentářů: 5
    • Karel
      Karel

      Komentář k receptu Maminčina zelňačka

      Tuto polévku lze připravit v jednom hrnci, chce to jen praxi. Jíšku nakonec? ..můj bože.. souhlasím s kolegou, je to spíš segedín... zkuste místo jíšky zakysanou smetanu :-)

      13.10.2020 13:11:30

    • Vlaďa
      Vlaďa

      Komentář k receptu Maminčina zelňačka

      Výborná, ještě jsem tam přidal fialové fazole, jak to vařil kdysi můj děda a jeho děda a pro virgla . Tu papriku tam dával taky a když máte kvalitní maďarskou tak si to bez ní neumím představit. :-)

      04.12.2016 11:32:22

    • sikulka
      sikulka

      Komentář k receptu Maminčina zelňačka

      Ano, to je zelnacka, jak ma byt.dobry recept a jeste lepsi polevka.

      11.02.2016 23:53:23


      • virgil
        virgil

        Re: Komentář k receptu Maminčina zelňačka

        Nevím, který "génius" kdysi vymyslel, že do zelňačky patří mletá paprika? Pak už to totiž je víc segedín než zelňačka.!! A nejhorší je, že to tak vaří i v restauracích!

        15.02.2016 15:13:52


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Maminčina zelňačka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.