Jeden piškot namažeme marmeládou podle chuti. Dáváme přednost nakyslejší, třeba šípkové. Piškot slepíme s druhým piškotem. Takto pokračujeme, až máme dostatek slepených piškotů. Množství záleží na velikosti mísy.
Mléko smícháme s trochou rumu, jiného likéru či tříště a piškoty v něm postupně nemáčíme. Necháme je trochu nasáknout a skládáme je do skleněné formy tak, abychom pokryli celé dno.
Podle návodu na obalu si připravíme vanilkový pudink, výhradně vanilkový. Horkým pudinkem zalijeme piškoty a necháme pomalu vychladnout. Studenou pudinkovou mísu dáme do lednice a tam ji také skladujeme až do doby servírování.
Maminčinu pudinkovou mísu podáváme zdobenou šlehačkou i čerstvým ovocem. Ovoce můžeme smíchat s cukrem a ochutit citronovou šťávou.